Πως αντιμετωπίζεται το άγχος

Η διαχείριση του άγχους είναι μία δεξιότητα στην οποία όλοι μας μπορούμε να εκπαιδευτούμε, όπως εκπαιδευόμαστε στο να οδηγούμε αυτοκίνητο για παράδειγμα. Για να γίνουμε καλοί οδηγοί χρειαζόμαστε ένα ειδικό όχημα/εργαλείο και ένα καλό εκπαιδευτή/δάσκαλο. Έτσι και στην εκπαίδευση στην διαχείριση του άγχους χρησιμοποιούμε ένα ειδικό εργαλείο, το μηχάνημα της Βιοανάδρασης, και έναν καλό εκπαιδευτή/δάσκαλο που είναι ο ψυχολόγος.  Η Βιοανάδραση σε συνδυασμό με την Γνωστικο – Συμπεριφορική Θεραπεία αποτελούν ένα ακαταμάχητο όπλο ενάντια στο άγχος. Τα αποτελέσματα από αυτήν την πολυδιάστατη αντιμετώπιση έρχονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και είναι μόνιμα, λόγω του ότι το άτομο εκπαιδεύεται σε μία δεξιότητα την οποία μπορεί να την χρησιμοποιεί για το υπόλοιπο της ζωής του και σε όλους τους τομείς της ζωής του, όπως η δεξιότητα της οδήγησης. Αφού έχουμε εκπαιδευτεί να οδηγούμε αυτοκίνητο, μπορούμε για το υπόλοιπο της ζωής μας να πάμε οπουδήποτε θέλουμε με οποιοδήποτε αυτοκίνητο.

Η ψυχή και το σώμα αλληλεπιδρούν και είναι απόλυτα συνδεδεμένα. Οι σωματικές μας λειτουργίες επηρεάζουν την ψυχική μας διάθεση, αλλά και η ψυχική μας διάθεση επηρεάζει τη σωματική μας λειτουργία  Με τον ίδιο τρόπο που η σωματική κούραση ή μία ασθένεια επηρεάζει τις νοητικές μας λειτουργίες και τη διάθεση, έτσι και η συναισθηματική φόρτιση και το άγχος επηρεάζουν τις σωματικές λειτουργίες του οργανισμού.

Η ψυχολογική ένταση που προκαλείται από το παθολογικό άγχος, αυτό δηλαδή που πηγάζει από γνωστικούς/φανταστικούς στρεσογόνους παράγοντες, μη έχοντας τρόπους να εκτονωθεί, δημιουργεί καταπόνηση στις σωματικές λειτουργίες. Η καταπόνηση αυτή δυστυχώς δεν αναγνωρίζεται άμεσα και εμφανίζεται σιγά-σιγά με το χρόνο, επιβαρύνοντας ζωτικά όργανα και συστήματα του οργανισμού. Η παρατεταμένη συμπαθητική διέγερση μειώνει τις ευεργετικές λειτουργίες του Παρασυμπαθητικού Νευρικού Συστήματος, δηλαδή τις λειτουργίες του αναπαραγωγικού, του πεπτικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι με το άγχος «αφοπλίζουμε» τον οργανισμό μας από την προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, και μένουμε ευάλωτοι στην εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων και ασθενειών στις οποίες έχουμε προδιάθεση ή είμαστε εκτεθειμένοι. Όταν η ψυχολογική ένταση συσσωρευθεί και το άτομο ξεπεράσει τα «όριά του» αρχίζουν να εμφανίζονται διάφορα προβλήματα υγείας, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Στην αρχή πιο συνηθισμένα είναι τα απλά ψυχοσωματικά προβλήματα όπως πονοκέφαλοι, προβλήματα με το στομάχι, αϋπνίες, δερματολογικά και πολλά άλλα.

Το μεγαλύτερο μυστικό σε αυτή την υπόθεση είναι η χαλάρωση, ψυχική και σωματική, και το καλύτερο όπλο είναι η λογική. (Διαμαντίδης)

ΠΩΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ;

Ο μισός δρόμος για την αντιμετώπιση του στρες είναι να μάθουμε τον μηχανισμό με τον οποίο δημιουργείται και ο άλλος μισός είναι ο δρόμος της χαλάρωσης και της Βιοανάδρασης.

Οι δύο κλάδοι του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος (ΑΝΣ), τοΣυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα (ΣΝΣ) και το Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα (ΠΝΣ) αποτελούν ένα είδος τραμπάλας, δηλαδή το ένα εξισορροπεί την δράση του άλλου, ώστε να μην βγαίνουν οι λειτουργίες του οργανισμού εκτός φυσιολογικών ορίων. Όταν δηλαδή αυξάνεται η συμπαθητική μας διέγερση τότε μειώνετε η παρασυμπαθητική και το αντίστροφο.

Το φυσιολογικό στρές, δηλαδή εκείνο που παράγεται από φυσικούς/πραγματικούς και όχι φανταστικούς στρεσογόνους παράγοντες, είναι τοωφέλιμο στρες. Είναι εκείνο που μας κινητοποιεί για δράση, να λύσουμε προβλήματα, να προχωρήσουμε τις υποθέσεις μας, να εξελιχθούμε.

Το στρές όπως ήδη αναφέραμε, είναι μια φυσιολογική διεργασία απέναντι στις αλλαγές του περιβάλλοντος (εσωτερικό ή εξωτερικό).

Άγχος και Στρες

Πληροφορίες κ ορισμοί

Κρίσεις Πανικού

Το αποκορύφωμα του άγχους.

Ζητήστε ραντεβού

Εάν χρειάζεστε ραντεβού ή να ρωτήσετε οτιδήποτε σχετικά , είμαστε στη διάθεσή σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί  μας.

Αποστολή Μηνύματος

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Post comment