Η νευροφυσιολογία του στρες
Τι είναι το στρες; Ο εγκέφαλος είναι το κορυφαίο όργανο του Νευρικού Συστήματος το οποίο ελέγχει τα πάντα. Μέσω του νευρικού και ενδοκρινικού συστήματος ο εγκέφαλος ελέγχει όλες τις εκούσιες και ακούσιες λειτουργίες του οργανισμού όπως π.χ. ομοιόσταση, μεταβολισμός, αντιδράσεις κλπ., αλλά επίσης «παράγει νου» και σχετίζεται με όλες τις γνωστικές λειτουργίες όπως σκέψεις, μνήμη, ομιλία, διάθεση κτλ. (Χρηστίδης, 2001)
Το Νευρικό μας Σύστημα αποτελείται από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και από το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα. Ο ρόλος του Νευρικού Συστήματος είναι να αντιλαμβάνεται τις μεταβολές που συμβαίνουν στο εσωτερικό ή εξωτερικό περιβάλλον του οργανισμού, να επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες ως προς την σημασία τους για την επιβίωση του οργανισμού και να αντιδρά ανάλογα.
Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) περιλαμβάνει τον Εγκέφαλο και το Νωτιαίο μυελό\
ΚΝΣ = Εγκέφαλος + Νωτιαίος Μυελός
Ενώ το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα (ΠΝΣ) αποτελείται από το:
- Σωματικό (Εκούσιο) Νευρικό Σύστημακαι από το
- Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα.
ΠΝΣ = Σωματικό + Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα
Το Σωματικό Νευρικό Σύστημα ή το Εκούσιο Νευρικό Σύστημα ελέγχει τις αισθήσεις και τις κινήσεις μας.
Ενώ το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ) ελέγχει ακούσια όλες τις αυτόματες λειτουργίες του οργανισμού όπως την λειτουργία της καρδιάς, της αναπνοής, της πέψης κ.α. και περιλαμβάνει δύο κλάδους:
- Το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα (ΣΝΣ) και
- Το Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα. (ΠΝΣ)
ΑΝΣ = Συμπαθητικό + Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα
Το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα εμπλέκεται στην εκδήλωση οποιουδήποτε μοντέλου συμπεριφοράς, όπως στην οποιαδήποτε λειτουργία και επικοινωνία με το περιβάλλον. Το ΑΝΣ είναι υπεύθυνο για την διατήρηση της εσωτερικής ομοιοστασίας του οργανισμού.
Το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα (ΣΝΣ) ευθύνεται για την διέγερση όλων των συστημάτων του οργανισμού (εκτός των τριών που διεγείρει το ΠΝΣ). Επίσης προετοιμάζει το σώμα για ανάληψη έντονης δραστηριότητας (περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αντίδραση «φυγής ή πάλης») προκαλώντας αύξηση του καρδιακού ρυθμού και του ρυθμού της αναπνοής, αλλά και μείωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.
Το Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα (ΠΝΣ) ευθύνεται για την κινητοποίηση και την καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού, του πεπτικού και του ανοσοποιητικού συστήματος και επίσης συμβάλλει στην χαλάρωση όλων των υπολοίπων συστημάτων.
Αφήστε μια απάντηση