Κρανιοεγκεφαλική Διέγερση
Κρανιοεγκεφαλική Διέγερση Αθήνα- Κρανιοεγκεφαλική Διέγερση Θεσσαλονίκη
H κρανιοεγκεφαλική διέγερση (ΚΕΔ) είναι μια μη-επεμβατική διέγερση του εγκεφάλου, είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι στην Αθήνα και οι ψυχολόγοι στην Θεσσαλονίκη του κέντρου ψυχικής υγείας Αυτοϊαση, η οποία εφαρμόζει αδύναμους ηλεκτροπαλμούς πάνω στο κεφάλι του ανθρώπου. Αυτή η μικρή ηλεκτροδιέγερση που εφαρμόζεται πλευρικά πάνω στο κρανίο εγείρει την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών ενδορφίνης, σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης.
Ακόμα και από τον πρώτο αιώνα οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν για ηλεκτροδιέγερση ηλεκτροφόρο χέλι, ένα υποείδος των μαχαιρόψαρων. Το ηλεκτροφόρο χέλι χρησιμοποιούνταν μέχρι και τα τέλη του 19ου αι., ακόμα και μετά την εφεύρεση ηλεκτρικών συσκευών διέγερσης. Έγγραφα από τον 1ο αι. καταγράφουν την τοποθέτηση ενός ζωντανού μαχαιρόψαρου κάτω από τα πόδια ενός ατόμου που υπέφερε από αρθρίτιδα για να απαλυνθεί ο πόνος. Υπάρχουν επίσης και αναφορές για την τοποθέτηση αυτών των ψαριών πάνω στο μέτωπο ανθρώπων, για τη θεραπεία πονοκεφάλων.
Υπηρεσίες
Απορίες - Ερωτήσεις ;
Το σημερινό ενδιαφέρον για την κρανιοεγκεφαλικήδιέγερση (ΚΕΔ) ξεκίνησε από τον Ρομπίνοβιτς, ο οποίος το 1914 ισχυρίστηκε για πρώτη φορά ότι θεράπευε την αϋπνία με ηλεκτρισμό. Το 1958, το βιβλίο Ηλεκτρο-Ύπνος κατοπτρίζει τα πρώτα σοβαρά έργα πάνω στην ΚΕΔ. Αυτό το βιβλίο αποτέλεσε έμπνευση για έρευνες στην Ευρώπη και στις χώρες του Ανατολικού Μπλοκ, καθώς και στην Νότιο Αμερική, την Ασία και εν τέλει στις ΗΠΑ. Δεδομένου ότι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούνταν για την ΚΕΔ ήταν ογκώδης, μη πρακτικός και αναξιόπιστος, η ΚΕΔ, όπως και το ηλεκτρικό χέλι εγκαταλήφθηκαν προς όφελος θεραπειών με φάρμακα.
Μετά την εφεύρεση του τρανζίστορ τη δεκαετία του 1960, αναπτύχθηκαν μικρά, αξιόπιστα, χαμηλής ισχύος μηχανήματα για ΚΕΔ. Μέχρι το 1975 αρκετές εταιρείες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη παρήγαγαν μηχανήματα για ΚΕΔ για δημόσια χρήση. Σ’ αυτό το διάστημα, η έρευνα πάνω στην ΚΕΔ ήταν αρκετά ενεργή, και δημοσιεύτηκαν επιστημονικές μελέτες.
Οι περισσότερες μελέτες μέχρι και σήμερα έχουν αναδείξει την ΚΕΔ ως μια αξιόπιστη μέθοδο για την μείωση του άγχος και να βελτιωθεί η γνωστική λειτουργία σε αλκοολικούς σε ανάρρωση. Επιπρόσθετες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η ΚΕΔ είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την μείωση του περιστασιακού άγχους και τη βελτίωση της νοημοσύνης (IQ). Το περιστασιακό άγχος περιλαμβάνει πολλά πράγματα, όπως μια επίσκεψη στον οδοντίατρο, οι εξετάσεις, η οδήγηση με πολλή κίνηση, στρες από τη δουλειά κ.λπ.
Η έρευνα μέχρι σημέρα είναι ατελής όσον αφορά το αποτέλεσμα της χρήσης ΚΕΔ σε διάφορες συχνότητες, αναφέροντας πως τόσο οι χαμηλές, όσο και οι υψηλές συχνότητες μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικές στη βελτίωση της μάθησης και στην μείωση του άγχους και του πόνου. Πολλοί άνθρωποι που έχουν χρησιμοποιήσει ΚΕΔ μαζί με οπτικό-ακουστική διέγερση αναφέρουν ότι έχουν βιώσει βαθύτερη χαλάρωση για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Επιπροσθέτως της ενίσχυσης της διέγερσης, η ΚΕΔ αυξάνει και την παραγωγή.
Αφήστε μια απάντηση