Φοβίες

Οι φοβίες είναι επίμονοι και παράλογοι φόβοι για συγκεκριμένα αντικείμενα καταστάσεις ή δραστηριότητες και έχουν σαν αποτέλεσμα το άτομο να αποφεύγει συνεχώς αυτό που φοβάται. Πολλά άτομα με φοβίες αναπτύσσουν τέτοια τρομερή επιθυμία να αποφύγουν την πηγή του φόβου ώστε η επιθυμία αυτή εμποδίζει την εργασία τους, την οικογενειακή ζωή και τις κοινωνικές σχέσεις. Στην περίπτωση που η φοβία του ατόμου βλάπτει την ικανότητά του να εκπληρώσει τις συνηθισμένες και απαραίτητες καθημερινές του ασχολίες, τότε μιλάμε για φοβική διαταραχή.

Φοβίες
Φοβίες

Οι λόγοι για τους οποίους εμφανίζονται οι φοβίες δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Η έναρξη μιας φοβίας μπορεί να  σχετιστεί με ένα τραυματικό γεγονός, συχνά όμως δεν υπάρχει ένας τέτοιος συσχετισμός, ή αν υπάρχει μπορεί να μη γίνεται αντιληπτός. Οι φοβίες γενικά διακρίνονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:Αγοραφοβία, Ειδική Φοβία και Κοινωνική Φοβία.

Κατηγορίες

αγοραφοβία
αγοραφοβία

Αγοραφοβία

Πρόκειται για το φόβο του ατόμου να βρεθεί σε μέρη ή καταστάσεις από όπου η φυγή μπορεί να είναι δύσκολη ή μπορεί να φέρει το άτομο σε δύσκολη θέση/αμηχανία, ή στις οποίες να μην υπάρχει δυνατότητα βοήθειας σε περίπτωση εμφάνισης πανικού.
Ειδική Φοβία
Ειδική Φοβία

Ειδική Φοβία

Πρόκειται για έντονο, επίμονο αλλά εντελώς αβάσιμο φόβο συγκεκριμένων αντικειμένων ή καταστάσεων. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να φοβάται τα μικρά ζώα, τα φίδια, τους κλειστούς χώρους,τα αεροπλάνα, τα ύψη, τις βελόνες αιμοληψίας, ή τις αράχνες.
Κοινωνική Φοβία
Κοινωνική Φοβία

Κοινωνική Φοβία

Πρόκειται για το φόβο ταπείνωσης ή αμηχανίας σε κοινωνικές καταστάσεις ή σε καταστάσεις που το άτομο έχει να επιτελέσει κάτι μπροστά σε κόσμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν τέτοιους φόβους σε μικρό ή μέτριο βαθμό, και ο φόβος υποχωρεί.

Η κοινωνική φοβία μπορεί να περιοριστεί μόνο σε έναν τύπο κατάστασης, όπως ο φόβος του ατόμου να μιλήσει δημόσια σε επίσημες ή ανεπίσημες περιστάσεις, ή το να τρώει ή να πίνει μπροστά σε άλλα άτομα. Στη σοβαρότερη της μορφή η φοβία μπορεί να είναι τόσο εκτεταμένη, ώστε το άτομο να βιώνει συμπτώματα σχεδόν κάθε φορά που είναι μαζί με άλλα άτομα. Συχνά το έντονο άγχος της κοινωνικής φοβίας συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα όπως:

  • Κοκκίνισμα
  • Έντονη εφίδρωση
  • Τρεμούλα
  • Άλλα συμπτώματα άγχους όπως δυσχέρεια ομιλίας, ναυτία ή στομαχική δυσφορία
  • Τα συμπτώματα αυτά δυστυχώς αυξάνουν το φόβο της απόρριψης και λειτουργούν σαν μια επιπλέον πηγή φόβου για το άτομο. Ο φόβος αυτός μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία φαύλου κύκλου.

Αντιμετώπιση

Η ομάδα της «ΑΥΤΟΙΑΣΗ» αντιμετωπίζει τις φοβίες βασιζόμενη στις αρχές της Γνωστικό-Συμπεριφορικής θεραπείας σε συνδιασμό με την μέθοδο της Βιανάδρασης. Ο στόχος της είναι η αλλαγή στον τρόπο που σκέφτεται και αντιλαμβάνεται το άτομο τη συγκεκριμένη κατάσταση που του προκαλεί τη φοβία όπως και η εκπαίδευση στη διαχείριση του άγχους. Δίνεται βάση στο να κατανοήσει το άτομο ορισμένα πράγματα που μπορούν να συμβούν φυσιολογικά και έτσι αρχίζει σταδιακά να δίνει μια λογική αιτιολόγηση σ’ αυτά που αισθάνεται. Αμέσως μετά από αυτή την κατανόηση πρέπει να αρχίσει να εξοικειώνεται με την κατάσταση που τον αγχώνει. Για παράδειγμα, αρχικά μπορεί να έρθει σε επαφή με εικόνες της κατάστασης και αργότερα να προσθεθούν στοιχεία που είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Όσον αφορά στις Ειδικές Φοβίες η ομάδα μας  έχει τη δυνατότητα να εκθέσει το άτομο στο φοβικό ερέθισμα με τη μέθοδο της Βιοανάδρασης και να το εκπαιδεύσει να το αντιμετωπίσει. Επίσης το άτομο εκπαιδεύεται σε τεχνικές χαλάρωσεις και διαχείρισης του στρες, τις οποίες καλείται να εφαρμόσει στην καθημερινότητά του.

Κέντρο Αυτοϊαση

Ζητήστε ραντεβού

Εάν χρειάζεστε ραντεβού ή να ρωτήσετε οτιδήποτε σχετικά , είμαστε στη διάθεσή σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί  μας.

Αποστολή Μηνύματος

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Post comment