Ψυχοσωματικές Διαταραχές

«Ότι δεν λέει το στόμα το λέει το σώμα»

Πώς εκπαιδεύεται ο άνθρωπος να ελέγχει το σώμα, τα συναισθήματα, την συμπεριφορά  και τη ζωή του;

Η ολιστική αντιμετώπιση των σωματικών και ψυχολογικών προβλημάτων είναι πια μονόδρομος στην σύγχρονη επιστήμη. Όταν λέμε «ολιστική αντιμετώπιση» εννοούμε ότι ασχολούμαστε τόσο με τα αίτια των προβλημάτων, όσο και με τα συμπτώματα (σωματικά, ψυχολογικά, συμπεριφορικά) που προκαλούν.

Ψυχικές & Ψυχοσωματικές Διαταραχές
Ψυχοσωματικές Διαταραχές

Το σώμα μας είναι σε συνεχόμενη αλληλεπίδραση με την ψυχική μας υπόσταση και αντίστροφα. Το σώμα  και η ψυχή επικοινωνούν μαζί μας μέσω των σωματικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών αντιδράσεων ή συμπτωμάτων. Τότε όμως ο «σύγχρονος»  άνθρωπος αντί να ασχοληθεί με τα αίτια του προβλήματος, αρχίζει έναν τεράστιο και οδυνηρό πολλές φορές, αλλά συνάμα, ανούσιο αγώνα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, αντί να ασχοληθεί με τα αίτια που τα προκάλεσαν.

Τα συμπτώματα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο συναγερμός του οργανισμού μας. Δεν ωφελεί σε τίποτα απλά να κλείσουμε τον συναγερμό, εάν ο «κλέφτης» παραμένει μέσα μας.  Και ο «κλέφτης» συνήθως είναι τα ανεκδήλωτα/ καταπιεσμένα συναισθήματα, τα ανεκπλήρωτα όνειρα , η ανισορροπία στη ζωή μας ή απλά η έλλειψη νοήματος.

Το κάθε συναίσθημά μας έχει ανάγκη να εκφραστεί, και αν αυτό δεν το καταφέρουμε σε λεκτικό ή συμπεριφορικό επίπεδο, τότε αναλαμβάνει δράση το σώμα μας να το κάνει για μας μέσω των ασθενειών και των συμπτωμάτων (σωματικών/ συμπεριφορικών). Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν την συσχέτιση των διαφόρων συναισθηματικών καταστάσεων που βιώνουμε με τις σωματικές ασθένειες, οπότε η «αποκρυπτογράφηση» των μηνυμάτων αυτών πια δεν είναι και τόσο δύσκολη δουλειά, φτάνει να υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση και ειδίκευση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι  ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση να χειριστεί αποτελεσματικά και με αυτοπεποίθηση τις στρεσογόνες καταστάσεις, γεγονός που με βεβαιότητα θα τον οδηγήσει σε σωματική και ψυχική ανισορροπία. Πολλές φορές  τα εφόδια και οι γνώσεις που έχουμε πάρει από το περιβάλλον μας (οικογένεια, σχολείο κτλ) δεν είναι αρκετά και βοηθητικά για την σημερινή πραγματικότητα.

Τότε το άτομο χρειάζεται μια «μετεκπαίδευση», ένα «μεταπτυχιακό» για την πραγματική ζωή.

Η έλλειψη γνώσεων δεν είναι διαταραχή. Αλλά η έλλειψη γνώσεων μπορεί να προκαλέσει σωματική και ψυχική ανισορροπία.

Το σώμα μας διαθέτει όλα τα απαραίτητα εφόδια και μηχανισμούς προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε σωματική ανισορροπία- ασθένεια, αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιούμε αυτούς τους υπέροχους μηχανισμούς. Όμως στα χέρια των ειδικών πλέων υπάρχουν διάφορα σύγχρονα εργαλεία, μηχανήματα και μεθοδολογίες που βοηθούν τον άνθρωπο να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του και όλα αυτά που του συμβαίνουν σε σωματικό, αλλά και ψυχολογικό επίπεδο.

Για το λόγο αυτό ο ρόλος του ψυχολόγου σήμερα είναι να δώσει την κατάλληλη εκπαίδευση και τα απαραίτητα εφόδια στον άνθρωπο τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο, όσο και σε σωματικό, παρέχοντας του γνώσεις και διδάσκοντάς του δεξιότητες με τις οποίες θα πορευτεί στο μέλλον και θα πετύχει τους στόχους του.

Η σύγχρονη ψυχολογία εκπαιδεύει τον άνθρωπο να έχει ενεργό ρόλο στη ζωή και όχι παθητικό. Ο άνθρωπος μπορεί με την κατάλληλη εκπαίδευση να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται, αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει την πραγματικότητα και τον εαυτό του, και επίσης μπορεί να εκπαιδευτεί σε δεξιότητές και τεχνικές με τις οποίες μπορεί να ελέγχει και να «ρυθμίζει» τις φυσιολογικές του λειτουργίες, κατ’ επέκταση την υγεία του. Ένα είδους «αναβάθμιση του λογισμικού» του ατόμου με καινούργιο, πιο φιλικό για την υγεία, τη ζωή και την ευτυχία του.

Τελικά η ψυχική μας υπόσταση δεν είναι και τόσο άυλη όσο μας έχουν μάθει.

Κέντρο Αυτοϊαση

Ζητήστε ραντεβού

Εάν χρειάζεστε ραντεβού ή να ρωτήσετε οτιδήποτε σχετικά , είμαστε στη διάθεσή σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί  μας.

Αποστολή Μηνύματος

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Post comment