Διαταραχές Ύπνου
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αποτελεί την αιτία για την οποία όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου. Εξαιτίας της έλλειψης χρόνου και της έλλειψης χαλάρωσης, συχνά, οι άνθρωποι δεν απολαμβάνουν τον ύπνο που απαιτείται για την αναζωογόνησή τους. Η έκκριση ορμονών στρες αποσυντονίζει τον φυσιολογικό ρυθμό του ύπνου. Ένα στα τρία άτομα υποφέρει σήμερα από προβλήματα ύπνου με αποτέλεσμα να αισθάνεται ιδιαίτερα νευρικό και κουρασμένο.
Οι διαταραχές ύπνου περιλαμβάνουν οποιαδήποτε δυσκολία σχετική με τον ύπνο. Πιο συγκεκριμένα, το άτομο δυσκολεύεται να κοιμηθεί, κοιμάται σε ακατάλληλες ώρες ή πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό, ή ακόμα έχει μη φυσιολογικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του ύπνου (υπνοβασία, εφιάλτες).
Συνήθως 7,5 ώρες ύπνου τη νύχτα είναι αρκετές για την ξεκούραση ενός ατόμου, παρόλα αυτά κάποιοι χρειάζονται περισσότερες και κάποιοι άλλοι λιγότερες ώρες. Έχει παρατηρηθεί ότι οι ηλικιωμένοι χρειάζονται λιγότερο ύπνο από τους νεότερους.
Παρακάτω περιγράφονται κάποιες διαταραχές ύπνου που τις περισσότερες φορές οφείλονται στο έντονο άγχος και στην αδυναμία διαχείρισής του.
Σύμφωνα με το DSM-IV, οι Διαταραχές του Ύπνου διακρίνονται:
στις Δυσυπνίες, που χαρακτηρίζονται από ανωμαλίες στην ποσότητα ή την ποιότητα του ύπνου ή στην καταλληλότητα του χρόνου έλευσης του ύπνου,
στις Παραϋπνίες, που χαρακτηρίζονται από κάποια ανώμαλα γεγονότα που συμβαίνουν κατά τον ύπνο,
στη Διαταραχή του Ύπνου Σχετιζόμενη με Άλλη Ψυχική Διαταραχή στηνοποία οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί που προκαλούν την άλλη ψυχική διαταραχή επηρεάζουν επίσης και τον ύπνο,
στη Διαταραχή του Ύπνου Οφειλόμενη σε Γενική Ιατρική Κατάσταση κατά την οποία η διαταραχή του ύπνου είναι το άμεσο φυσιολογικό αποτέλεσμα μιας γενικής ιατρικής κατάστασης και
στη Διαταραχή του Ύπνου Προκαλούμενη από Ουσίες, π.χ από κάποια ουσία κατάχρησης, κάποιο φάρμακο.
Παραϋπνίες: σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη, ωστόσο μπορεί να σχετιστούν και με βιολογικούς παράγοντες. Πολλές παραϋπνίες είναι πιο συνήθεις στα παιδιά απ’ότι στους ενήλικους.Η Παραϋπνία είναι οποιαδήποτε διαταραχή ύπνου όπως ή υπνοβασία, η κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια του ύπνου, η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια του ύπνου, το τρίξιμο των δοντιών, ο νυχτερινός τρόμος, η διαταραχή συμπεριφοράς REM κ.ά. Σε αντίθεση με τις δυσυπνίες, οι παραϋπνίες δεν σχετίζονται με τον συγχρονισμό ή με τις ανωμαλίες των μηχανισμών που παράγουν τις καταστάσεις ύπνου και ξύπνιου. Οι παραϋπνίες αντιπροσωπεύουν την ψυχολογική ενεργοποίηση διάφορων συστημάτων σε ακατάλληλες στιγμές κατά τη διάρκεια ύπνου και ξύπνιου. Συγκεκριμένα αυτές οι διαταραχές περιέχουν την ενεργοποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, του κινητικού συστήματος, ή της νοητικής διαδικασίας που λαμβάνει μέρος κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τον ύπνο στον ξύπνιο.
Πρωτοπαθής υπερυπνία: το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η υπερβολική υπνηλία για τουλάχιστον ένα μήνα. Στην περίπτωση αυτή το άτομο παρατείνει κατά πολύ το βραδινό του ύπνο ενώ νιώθει και έντονη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να κοιμάται.
Ναρκοληψία: Η ναρκοληψία είναι μια ασυνήθιστη και συγχρόνως εντυπωσιακή κατάσταση κατά την οποία το άτομο έχει επαναλαμβανόμενες ακαταμάχητες προσβολές ύπνου. Το άτομο νιώθει ανίκανο να αντισταθεί σ’ αυτές με αποτέλεσμα να κοιμάται σε ακατάλληλες ή επικίνδυνες συνθήκες, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ή κατά την οδήγηση.
Δυσυπνίες: Οι δυσυπνίες είναι διαταραχές της έναρξης ή διατήρησης του ύπνου ή υπερβολικής υπνηλίας και χαρακτηρίζονται από ανωμαλίες στην ποσότητα ή ποιότητα του ύπνου ή στην καταλληλότητα του χρόνου έλευσης του ύπνου. Εδώ κατατάσσονται η Πρωτοπαθής Αϋπνία, η Πρωοπαθής Υπερυπνία, η Ναρκοληψία, η Διαταραχή του Ύπνου Σχετιζόμενη με την Αναπνοή και η Διαταραχή του Κιρκαδιανού Ρυθμού του Ύπνου.
Πρωτοπαθής αϋπνία: Το βασικό χαρακτηριστικό της πρωτοπαθούς αϋπνίας είναι η δυσκολία του ατόμου να κοιμηθεί ή να διατηρήσει τον ύπνο του ή ακόμη το να έχει ύπνο που δεν ξεκουράζει για τουλάχιστον ένα μήνα
Η ομάδα της “ΑΥΤΟΪΑΣΗ” εκπαιδεύει το άτομο σε τεχνικές χαλάρωσης και στη διαχείριση του άγχους με τη μέθοδο της Βιοανάδρασης. Στόχος είναι να αντιληφθεί τη φυσιολογία των διαταραχών ύπνου και να εκπαιδευτεί στο να τις αντιμετωπίσει. Η παρέμβαση βασίζεται στις αρχές της Γνωστικο-Συμπεριφορικής θεραπείας.
Διαταραχές ύπνου
Ζητήστε ραντεβού
Εάν χρειάζεστε ραντεβού ή να ρωτήσετε οτιδήποτε σχετικά, οι ψυχολόγοι στην Αθήνα και οι ψυχολόγοι στην Θεσσαλονίκη, του κέντρου ψυχικής υγείας Αυτοϊαση, είναι στη διάθεσή σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί
Αφήστε μια απάντηση