ΝΕΥΡΟΑΝΑΔΡΑΣΗ ΑΘΗΝΑ- ΝΕΥΡΟΑΝΑΔΡΑΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η ΝΕΥΡΟΑΝΑΔΡΑΣΗ Ή ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΚΗ ΒΙΟΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ – EEG
Οι ψυχολόγοι στην Αθήνα και οι ψυχολόγοι στην Θεσσαλονίκη του κέντρου ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας Αυτοϊαση διαθέτουν την εμπειρία, τις ακαδημαϊκές γνώσεις αλλά και τεχνολογικά μέσα για να εφαρμόσουν την Νευροανάδραση.
Η Νευροανάδραση είναι μία στρατηγική μάθησης, η οποία καθιστά τον άνθρωπο ικανό να μεταβάλλει τα εγκεφαλικά του κύματα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία μέθοδο άμεσης, συστηματικής κι επιλεκτικής εκγύμνασης του εγκεφάλου. Όπως χρησιμοποιούμε στο γυμναστήριο τα κατάλληλα όργανα για να δυναμώσουμε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, παρομοίως χρησιμοποιούμε τα αντίστοιχα μηχανήματα και τεχνικές της Νευροανάδρασης για να καλλιεργήσουμε τη συγκέντρωση ή τη χαλάρωση. Αυτή η εκπαίδευση συμβάλλει στην επίτευξη μίας ήρεμης αλλά γρήγορης διανοητικής κατάστασης. Πρόκειται για μία εφαρμογή της βιοανάδρασης, κατά την οποία το άτομο μπορεί να παρακολουθήσει σε ειδική οθόνη το ηλεκτροεγκεφαλογράφημά του, στο οποίο παρουσιάζεται η εγκεφαλική του δραστηριότητα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το άτομο εκπαιδεύεται στον έλεγχο της δραστηριότητας του κεντρικού νευρικού του συστήματος. Με τη βοήθεια αισθητήρων που τοποθετούνται στο κεφάλι γίνεται η μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, η οποία γίνεται αντιληπτή μέσω βίντεο, εικόνων και ήχου. Το άτομο παίρνει άμεση πληροφόρηση για αυτή, γεγονός που το βοηθάει να την ελέγξει.Αυτό το είδος της βιοανάδρασης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης, της επιληψίας, των κεφαλαλγιών και της ημικρανίας, των διαταραχών ύπνου, του αυτισμού, του χρόνιου πόνου, της διάσπασης προσοχής, των μαθησιακών δυσκολιών, προβλήματα συγκέντρωσης, αλκοολισμός, άλλες εξαρτήσεις κ.α.
Τι είναι τα εγκεφαλικά κύματα;
Η μέτρηση και καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου ονομάζεται ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (Η.Ε.Γ.). Ο Richard Caton ανακάλυψε το Η.Ε.Γ. στα ζώα το 1875, ενώ το 1929 o Γερμανός ψυχίατρος HansBerger ανέπτυξε και εφάρμοσε τις πρώτες Η.Ε.Γ. τεχνικές σε ανθρώπους. Στο Η.Ε.Γ απεικονίζεται η δραστηριότητα του εγκεφάλου, η οποία εκτός από διάφορους βιολογικούς παράγοντες επηρεάζεται από την κατάσταση συνειδητότητας του ατόμου. Το φυσιολογικό ανθρώπινο Η.Ε.Γ. υποδιαιρείται σε συγκεκριμένες κατηγορίες κυμάτων: δέλτα (0.5 – 4 Hz), θήτα (4 – 8 Hz), άλφα (8 – 12 Hz) και βήτα (+12 Hz). Κάθε κατηγορία έχει συσχετισθεί με συγκεκριμένες καταστάσεις συμπεριφοράς και αντίληψης. Για παράδειγμα, τα κύματα Θ, έχουν συσχετισθεί με δημιουργικότητα, εσωτερική εστίαση, θεραπεία και βαθιά χαλάρωση.
Αφήστε μια απάντηση