Τι προκαλεί το στρες στον οργανισμό μας
Οι δύο κλάδοι του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος (ΑΝΣ), τοΣυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα (ΣΝΣ) και το Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα (ΠΝΣ) αποτελούν ένα είδος τραμπάλας, δηλαδή το ένα εξισορροπεί την δράση του άλλου, ώστε να μην βγαίνουν οι λειτουργίες του οργανισμού εκτός φυσιολογικών ορίων. Όταν δηλαδή αυξάνεται η συμπαθητική μας διέγερση τότε μειώνετε η παρασυμπαθητική και το αντίστροφο.
Το φυσιολογικό στρές, δηλαδή εκείνο που παράγεται από φυσικούς/πραγματικούς και όχι φανταστικούς στρεσογόνους παράγοντες, είναι τοωφέλιμο στρες. Είναι εκείνο που μας κινητοποιεί για δράση, να λύσουμε προβλήματα, να προχωρήσουμε τις υποθέσεις μας, να εξελιχθούμε.
Το στρές όπως ήδη αναφέραμε, είναι μια φυσιολογική διεργασία απέναντι στις αλλαγές του περιβάλλοντος (εσωτερικό ή εξωτερικό).
Το φυσιολογικό στρές δεν είναι εχθρός μας όταν διαρκεί όσο διαρκεί και ο στρεσογόνος παράγοντας. Γίνεται όμως εχθρός όταν διαρκεί και μετά την άρση του στρεσογόνου παράγοντα, δηλαδή όταν χρονίζει. (Διαμαντίδης)
Το στρές προκαλεί τη συμπαθητική διέγερση του οργανισμού. Η παρατεταμένη όμως συμπαθητική διέγερση επιβαρύνει τον οργανισμό μας και προκαλεί μία σειρά από ψυχικά και σωματικά συμπτώματα τα οποία χαρακτηρίζουν την αγχώδη νεύρωση. Τέτοια συμπτώματα είναι:
-
- Απενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος
- Μόνιμη επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού (ταχυπαλμία)
- Συστολή των αγγείων (υπέρταση, κακή κυκλοφορία αίματος)
- Διάταση των βρογχιολιών (δύσπνοια, άσθμα, αναπνευστικά πτοβλήματα κτλ.)
- Σύσπαση των αγγείων του δέρματος
- Διαστολή των μυών (σφιγμένων μυών – Αυχενικό σύνδρομο, Οσφυαλγία, Πονοκέφαλος )
- Αναστολή των κινήσεων του εντέρου (δυσκοιλιότητα)
- Γαστρεντερικές Διαταραχές (ευερέθιστο έντερο)
- Αναστολή της πεπτικής λειτουργίας (προβλήματα με το στομάχι)
- Αναστολή στύσης και οργασμού (σεξουαλική δυσλειτουργία)
- Διάφορες ψυχικές διαταραχές και διαταραχές διάθεσης κ.α. (Κρίσεις Πανικού, Κατάθλιψη, Φοβίες κτλ)
- Διαταραχές ύπνου (αϋπνίες, κακή ποιότητα ύπνου κτλ.)
- Και πολλά άλλα δευτερογενή προβλήματα
Προκειμένου να αποφύγουμε τις καταστροφικές συνέπειες που έχει στον οργανισμό μας η παρατεταμένη συμπαθητική διέγερση, δηλαδή το άγχος, είναι επιτακτική η ανάγκη να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε έτσι ώστε να ελέγξουμε τα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα που προκαλεί.
Η διαχείριση του άγχους είναι μία δεξιότητα στην οποία όλοι μας μπορούμε να εκπαιδευτούμε, όπως εκπαιδευόμαστε στο να οδηγούμε αυτοκίνητο για παράδειγμα. Για να γίνουμε καλοί οδηγοί χρειαζόμαστε ένα ειδικό όχημα/εργαλείο και ένα καλό εκπαιδευτή/δάσκαλο
Αφήστε μια απάντηση