Συμπτώματα της μανίας

τους είναι τα συμπτώματα της υπομανίας- είναι τα παρακάτω:

1. Διαταραχή της συναισθηματικής διάθεσης. Υπερβολική ευφορία ή / και ευερεθιστότητα που μπορεί να καταλήξει σε έντονη δυσφορία, εκνευρισμό, επιθετικότητα και ενδεχομένως οργή και βία.

2. Διογκωμένη αυτοεκτίμηση , που μπορεί να φτάσει μέχρι το σημείο εμφάνισης σαφώς εξωπραγματικών παραληρητικών ιδεών μεγαλείου (το άτομο πιστεύει ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα από μόνο του ή ότι μπορεί να γίνει διάσημο, λόγω μίας ανακάλυψης που πρόκειται να κάνει).

3. Ελαττωμένη ανάγκη για ύπνο. Άτομα με μανία νιώθουν γεμάτα ενέργεια, χωρίς να ξεκουράζονται καθόλου, ή μετά από μόνο 3 ώρες ύπνου.

μανία

4. Άλλο ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της μανίας είναι η πίεση λόγου. Μιλούν δυνατά, γρήγορα, ακατάπαυστα.

5. Ταχεία εναλλαγή σκέψεων. Το άτομο περνά από το ένα θέμα στο άλλο.

6. Διάσπαση της προσοχής. Η προσοχή πολύ εύκολα αποσπάται από ασήμαντα ή άσχετα εξωτερικά ερεθίσματα και το άτομο δεν μπορεί να παραμείνει συγκεντρωμένο σε μία δραστηριότητα.

7. Αυξημένη δραστηριότητα/ υπερκινητικότητα. Το άτομο περιφέρεται από το ένα δωμάτιο στο άλλο, πηγαινοέρχεται πάνω κάτω, αλλάζει θέσεις διαρκώς στα αντικείμενα που βρίσκονται για παράδειγμα πάνω στο τραπέζι. Καταπιάνεται επίσης με πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα που δύσκολα τις ολοκληρώνει.

8. Υπερβολική εμπλοκή σε δραστηριότητες που μπορεί να έχουν οδυνηρές συνέπειες. Το άτομο εμπλέκεται σε χωρίς περιορισμό ξόδεμα χρημάτων, σε ιδιαίτερα συχνές σεξουαλικές σχέσεις χωρίς λήψη προφυλάξεων και με διάφορους ερωτικούς συντρόφους, σε χρήση ουσιών κλπ.

9. Συναισθηματική αστάθεια. Ο έντονος ενθουσιασμός και η χαρά πολύ εύκολα μπορεί να δώσουν την θέση τους στον θυμό και την απογοήτευση.

Αλλά όπως στη κατάθλιψη έτσι και στη μανία, η συνηθέστερη αιτία για την μανία είναι το έντονο άγχος και το συναίσθημα ανασφάλειας (προς κάποιο πρόσωπο, συνθήκη, περιβάλλον κτλ.), το οποίο μας οδηγεί σε μία σειρά συναισθηματικών και φυσιολογικών αλλαγών με αποτέλεσμα την εκδήλωση των παραπάνω συμπτωμάτων. Σε τίποτα δεν μας βοηθάει το να «κολλήσουμε» μία ετικέτα και να χαρακτηρίσουμε ένα άτομο ως άτομο με κατάθλιψη, με μανία ή με οτιδήποτε άλλο. Αντίθετα τότε κινδυνεύουμε απλά το άτομο να «συμμορφωθεί» στα προαναφερόμενα συμπτώματα και ακόμα και να μη τα έχει να αρχίσει να τα εκδηλώνει. Τα

Για να αποφύγετε τα συμπτώματα της μανίας –

Αποφύγετε την ετικετοποίηση!!!

Κατάθλιψη

Πληροφορίες κ ορισμοί

Ζητήστε ραντεβού

Εάν χρειάζεστε ραντεβού ή να ρωτήσετε οτιδήποτε σχετικά , είμαστε στη διάθεσή σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί  μας.

Αποστολή Μηνύματος

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Post comment