Αυτοβοήθεια στην κατάθλιψη
Πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;
- Αναγνώριση του προβλήματος – είναι το πρώτο σημαντικό βήμα είναι. Η παρατήρηση και η αναγνώριση των πρώτων παρατεταμένων συμπτωμάτων είναι πολύ σημαντική. Όσο πιο νωρίς αναγνωρίσεις το πρόβλημα, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα το επιλύσεις.
- Αποδοχή του προβλήματος– εξίσου σημαντικό βήμα. Το να αρνείσαι ότι υπάρχει πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει ή να το εξαφανίσει. Κοίταξε το πρόβλημα και πες στον εαυτό σου «Ναι, έχω πρόβλημα». Μόνο έτσι θα προχωρήσετε προς την επίλυσή του. Με την αποδοχή του προβλήματος και με το να ζητήσεις βοήθεια ήδη έχεις λύσει το μισό πρόβλημα.
- Ζήτησε βοήθεια– η κατάθλιψη είναι δύσκολος και ύπουλος εχθρός και δεν είναι δυνατών να τον αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Χρειάζεσαι συμμάχους, χρειάζεσαι βοήθεια, χρειάζεσαι κάποιον που βρίσκεται έξω από την κατάσταση και είναι σε θέση να την δει αντικειμενικά.Χρειάζεσαι έναν θεραπευτή που να έχει τις απαραίτητες γνώσεις και εργαλεία για να σε βοηθήσει.Οι συγγενείς σου και οι φίλοι σου επίσης είναι απαραίτητοι, αλλά ο ρόλος τους μπορεί να είναι αποκλειστικά υποστηρικτικός και βοηθητικός. Δυστυχώς οι συγγενείς μας και οι φίλοι μας δεν μπορούν να είναι αντικειμενικοί, αλλά δεν έχουν και τις απαραίτητες γνώσεις προκειμένου να μας βοηθήσουν. Όταν μας πονάει το δόντι για παράδειγμα δεν προσπαθούμε μόνοι μας να το φτιάξουμε το δόντι, ούτε ζητάμε από τους φίλους μας να μας το φτιάξουν. Απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό που εμπιστευόμαστε. Γιατί πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ψυχική μας υγεία με τόση επιπολαιότητα;
!!! Αν έχεις κάποια καταθλιπτική διαταραχή είναι πιθανό να νιώθεις εξαντλημένος, αβοήθητος, ότι δεν αξίζεις σαν άνθρωπος, ότι δεν υπάρχει ελπίδα για σένα. Τέτοιες αρνητικές σκέψεις και αισθήματα ίσως σε κάνουν να νιώσεις ότι παραιτείσαι από τη ζωή. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι αυτές οι αρνητικές απόψεις/ σκέψεις είναι μέρος και ίσως τα αίτια της κατάθλιψης και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο αρνητικός τρόπος σκέψης εξασθενεί όσο προχωρά η θεραπεία.
Στο μεσοδιάστημα αυτό καλό θα είναι να έχεις υπ’ όψιν σου τα εξής:
- Μην θέτεις δύσκολους στόχους και μην αναλαμβάνεις μερίδιο ευθύνης μεγαλύτερο από αυτό που σου αναλογεί.
- Να ‘σπας’ μεγάλα καθήκοντα σε μικρότερα και να θέτεις προτεραιότητες. Ό,τι καταφέρνεις είναι σημαντικό.
- Προσπάθησε να είσαι με άλλους ανθρώπους και βρες κάποιον που θα μπορείς να εμπιστεύεσαι. Είναι καλύτερο από το να είσαι μόνος.
- Να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που ίσως σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα.
- Η ήπια σωματική άσκηση, μία ταινία στον κινηματογράφο, ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, η συμμετοχή σε θρησκευτικές, κοινωνικές ή άλλες δραστηριότητες μπορεί να σε βοηθήσουν.
- Η διάθεσή σου θα βελτιωθεί σταδιακά, όχι αμέσως. Θα σου πάρει χρόνο να νιώσεις καλύτερα.
- Συνιστάται να αναβάλλεις σημαντικές αποφάσεις, μέχρι να περάσει η κατάθλιψη. Πριν αποφασίσεις να κάνεις μία σημαντική αλλαγή -π.χ. αλλαγή δουλειάς, γάμος, διαζύγιο- συζήτησέ το με ανθρώπους που σε γνωρίζουν καλά ώστε να έχεις μία περισσότερο αντικειμενική εικόνα της κατάστασης.
- Σπάνια οι άνθρωποι «ξεφεύγουν μονομιάς» από την κατάθλιψη. Μπορούν όμως να αισθάνονται όλο και καλύτερα, κάθε μέρα που περνά.
- Να θυμάσαι ότι ο ρεαλιστικός τρόπος σκέψης θα αντικαταστήσει τον αρνητικό, ο οποίος είναι μέρος της κατάθλιψης.
- Άσε την οικογένεια και τους φίλους σου να σε βοηθήσουν.
- Να θυμάσαι: η κατάθλιψη σε κάνει να έχεις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου, τον κόσμο, το μέλλον, τους ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή σου. Οι αρνητικές σκέψεις δεν είναι ρεαλιστικός τρόπος να σκέφτεσαι τα πράγματα. Είναι σαν να βλέπεις τον εαυτό σου, τον κόσμο και το μέλλον μέσα από μία ομίχλη αρνητισμού. Μην δέχεσαι τις αρνητικές σου σκέψεις ως αληθινές!!! Είναι μέρος της κατάθλιψης και θα εξαφανιστούν όταν η κατάθλιψή σου ανταποκριθεί στη θεραπεία. Αν η αρνητική και χωρίς ελπίδα οπτική που έχεις για το μέλλον σε οδηγήσει σε σοβαρές σκέψεις αυτοκτονίας, να μιλήσεις οπωσδήποτε στον ειδικό που σε παρακολουθεί και να ζητήσεις τη βοήθειά του. Η αυτοκτονία θα είναι μία μη αναστρέψιμη πράξη που θα βασίζεται στις μη ρεαλιστικές απαισιόδοξες σκέψεις σου. Κάνε μία λίστα με τηλέφωνα συγγενών και φίλων που εμπιστεύεσαι, γιατρών και θεραπευτών, γραμμών SOS, και επικοινώνησε αμέσως μόλις αρχίσεις και σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να βάλεις τέλος στην ζωή σου.
- Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχεις μία σωστή εξέταση και διάγνωση από κάποιον ειδικό, και να ακολουθήσεις την κατάλληλη θεραπεία. Ίσως πιστεύεις ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις μόνος την κατάθλιψη από την οποία πάσχεις. Αυτό είναι αλήθεια ότι μπορεί να συμβεί. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα εξής:- η θεραπεία, νωρίς, μπορεί να προλάβει την κατάθλιψη από το να γίνει σοβαρή ή χρόνια.
- Ο κίνδυνος για αυτοκτονία είναι μεγαλύτερος στους ανθρώπους που δεν έχουν κάποια μορφή θεραπεία. Με την θεραπεία οι σκέψεις αυτοκτονίας αντιμετωπίζονται ασφαλέστερα.
- Όταν κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, η φαρμακευτική θεραπεία συνήθως φέρει βελτίωση από τον πρώτο μήνα.
- Η θεραπεία μπορεί να προλάβει νέα επεισόδια κατάθλιψης.
- Τι να διαβάσω για να βοηθήσω τον εαυτό μου;
Στα ελληνικά υπάρχουν κάποια αξιόλογα και πολυδιαβασμένα βιβλία αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη. Κάποια από αυτά είανι το βιβλίο του D. Burns με τίτλο «Αισθανθείτε καλά!» και το βιβλίο του P. Gilbert με τίτλο«Ξεπερνώντας την κατάθλιψη: Ένας οδηγός αυτοβοήθειας με γνωστικές-συμπεριφοριστικές τεχνικές».Στα αγγλικά υπάρχουν πολλά βιβλία. Από τα πιο γνωστά είναι το βιβλίο «Mind over mood» των D. Greenberger και C. Padesky.
Αφήστε μια απάντηση