Φάρμακα και κατάθλιψη
Σε πολλές περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Υπάρχουν διάφορα χημικά αλλά και ομοιοπαθητικά φάρμακα που βοηθάνε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Σε καμία περίπτωση όμως μόνο η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα αίτια της κατάθλιψης που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι Γνωστικά αίτια όπως και έντονο Άγχος (συναίσθημα απειλής). Δεν μπορούνε δηλαδή τα φάρμακα να επηρεάζουν τον τρόπο που σκέφτεται το άτομο και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει την πραγματικότητα και το περιβάλλον του.
Υπάρχουν πολλά είδη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Ο μηχανισμός λειτουργίας τους διαφέρει, αλλά στοχεύουν κυρίως στην επαναφορά της ισορροπίας του συστήματος των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Ο ψυχίατρος σε κάθε ατομική περίπτωση επιλέγει το κατάλληλο φάρμακο και όταν δεν παρατηρείται βελτίωση το φάρμακο θα πρέπει να αντικαθίσταται από κάποιο άλλο. Σήμερα κυκλοφορεί ένας μεγάλος αριθμός αντικαταθλιπτικών φαρμάκων με παρόμοια αποτελεσματικότητα. Μπορεί λοιπόν ο θεραπευτής να επιλέγει κάθε φορά το φάρμακο με βάση τον τύπο της κατάθλιψης, την ηλικία του ατόμου, την συνύπαρξη άλλων νοσημάτων, πιθανές προηγηθείσες θεραπείες κ.λ.π.
Τα καταθλιπτικά συμπτώματα που είναι πολύ πιθανόν να μειωθούν με την χρήση φαρμάκων, είναι αυτά που σχετίζονται με το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα: χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, ορμονικές διαταραχές, διαταραχή στην όρεξη και απώλεια βάρους, διαταραχή στον ύπνο (ιδίως πολύ πρωινό ξύπνημα), ελαττωμένη ενεργητικότητα, ελαττωμένη σεξουαλική διάθεση, απώλεια ευχαρίστησης, επιβράδυνση της σκέψης, του λόγου και των κινήσεων, εκνευρισμός, ανησυχία, ένταση, μεταβολές της συναισθηματικής διάθεσης στη διάρκεια της ημέρας (π.χ. καταθλιπτική διάθεση το πρωί).
Οι παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι αρκετά και αναγράφονται στην συσκευασία κάθε φαρμάκου. Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι: υπνηλία, καταστολή, ξηροστομία (βοηθά η κατάποση μεγάλων ποσοτήτων νερού, η μάσηση τσίχλας χωρίς ζάχαρη, το συχνό πλύσιμο των δοντιών), διαταραχές του γαστρεντερικού (βοηθά η κατανάλωση ακατέργαστων δημητριακών, φρούτων και λαχανικών), αίσθημα ζάλης (καλό είναι το άτομο να σηκώνεται σιγά-σιγά από το κρεβάτι ή την καρέκλα), θολή όραση (περνά γρήγορα και δεν χρειάζονται διορθωτικοί φακοί).
Ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν ελαφριά υπνηλία και γι’ αυτό είναι προτιμότερο να λαμβάνονται το βράδυ πριν από τον ύπνο, ενώ αντιθέτως κάποια άλλα μπορεί να προκαλούν αυξημένη κινητοποίηση και είναι καλύτερα να λαμβάνονται πρωινές ώρες. Πρέπει να τονισθεί ότι τα σύγχρονα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν προκαλούν εξάρτηση. Η αποτελεσματικότητα αυτής της κατηγορίας ψυχοφαρμάκων θεωρείται δεδομένη.
Έρευνες που έχουν διεξαχθεί την τελευταία δεκαετία δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα της Γνωστικής – Συμπεριφοριστικής θεραπείας δεν είναι μικρότερη από αυτή της φαρμακοθεραπείας.
Στο κέντρο «ΑΥΤΟΪΑΣΗ» για ακόμα καλύτερα και μονιμότερα αποτελέσματα η Γνωστική – Συμπεριφοριστική θεραπεία εφαρμόζεται συνδυαστικά με σύγχρονες μεθόδους όπως είναι η Βιοανάδραση και η Νευροανάδραση, οι οποίες βοηθάνε το άτομο να μάθει να διαχειρίζεται τις φυσιολογικές του λειτουργίες μόνος του, χωρίς φάρμακα.
Η ολιστική/ συνδυαστική θεραπεία φέρνει πάντα καλύτερα αποτελέσματα.
Αφήστε μια απάντηση