Είδη κατάθλιψης
Οι παρακάτω πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και συνίσταται η αποφυγή «αυτοδιάγνωσης». Παρατηρείτε συχνά ότι τα άτομα που διαβάζουν την συμπτωματολογία διαφόρων διαταραχών ταυτίζονται με αυτά και συχνά ίσως υιοθετούν συμπτώματα που δεν έχουν προκειμένου να παραμείνουν «συνεπείς με την ετικέτα της διαταραχής».
Παρακάτω αναφέρονται οι κύριοι τύποι (είδη κατάθλιψης) καταθλιπτικών διαταραχών. Ωστόσο, στα πλαίσια του κάθε τύπου υπάρχουν διαφοροποιήσεις στον αριθμό των συμπτωμάτων, την σοβαρότητα και την εμμονή τους.
- Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή: Εκδηλώνεται με ένα συνδυασμό συμπτωμάτων που επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να εργαστεί, να μελετήσει, να κοιμηθεί, να φάει και να απολαύσει ευχάριστες δραστηριότητες, όπως έκανε στο παρελθόν. Ένα τέτοιο επεισόδιο κατάθλιψης μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά, αλλά συνήθως συμβαίνει περισσότερες.Δυσθυμική Διαταραχή: Είναι μία χρόνια καταθλιπτική διάθεση, που το άτομο την έχει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, τις περισσότερες ημέρες, για τουλάχιστον 2 χρόνια. Δεν καθιστά το άτομο ανίκανο, αλλά εξαιτίας της μακροχρόνιας καταθλιπτικής διάθεσης, δεν το αφήνει να αισθανθεί και να λειτουργήσει καλά. Το άτομο παρουσιάζει δυσκολίες στην συγκέντρωση, κοινωνική απομόνωση, ευερεθιστότητα, ανησυχία και νωθρότητα, Προβλήματα στον ύπνο, απώλεια ή αύξηση βάρους.Διαταραχές Προσαρμοστικότητας: Συνήθως προηγούνται της κατάθλιψης. Συνήθως μετά από μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας (π.χ. καρκίνος, διαζύγιο, απόλυση κτλ) κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να προσαρμοστούν μετά από τα πρώτα έντονα συναισθήματα λύπης, έντασης, συντριβής ή οργής, αλλά κάποιοι άνθρωποι δεν το καταφέρνουν. Αυτή η αδυναμία προσαρμοστικότητας προκαλεί καταθλιπτικά συμπτώματα και ονομάζεται Διαταραχή Προσαρμοστικότητας, αλλά τα συμπτώματα δεν είναι αρκετά ισχυρά, ώστε να ταιριάζουν με τη μείζονα κατάθλιψη.Διπολικές Διαταραχές (Ι και ΙΙ): Στις Διπολικές διαταραχές τα άτομα παρουσιάζουν διαστήματα κατάθλιψης και διαστήματα ευφορικής διάθεσης που ονομάζεται μανία και χαρακτηρίζεται από υπερκινητικότητα, διέγερση και επιταχυμένο ρυθμό ομιλίας συχνά με διαταραγμένη σκέψη ή διαστήματα υπομανίας. Η υπομανία είναι ένα σύνδρομο παρόμοιο με την μανία, αλλά όχι τόσο βαρύ ή έντονο και δεν επηρεάζει τόσο σημαντικά την λειτουργικότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις η υπομανία αυξάνει την λειτουργικότητα του ατόμου και η φάση της υπομανίας βιώνεται από το άτομο σαν θετική εμπειρία.
Πιο συγκεκριμένα το βασικό στοιχείο της Διπολικής Διαταραχής Ι (που λεγόταν παλαιότερα μανιοκαταθλιπτική νόσος), είναι η παρουσία ενός ή περισσοτέρων Μανιακών ή Μεικτών επεισοδίων (Το Μεικτό επεισόδιο είναι συνδυασμός Μανιακού και Καταθλιπτικού επεισοδίου). Τα άτομα με Διπολική Διαταραχή Ι έχουν και ένα ή περισσότερα Μείζονα Καταθλιπτικά επεισόδια.Όσον αφορά την Διπολική Διαταραχή ΙΙ, χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενός ή περισσοτέρων Μειζόνων Καταθλιπτικών επεισοδίων που συνοδεύονται τουλάχιστον από ένα Υπομανιακό επεισόδιο. Σε αντίθεση με το Μανιακό επεισόδιο, ένα Υπομανιακό επεισόδιο δεν είναι αρκετά σοβαρό για να προκαλέσει έντονη έκπτωση της κοινωνικής ή επαγγελματικής λειτουργικότητας. Η συμπεριφορά των ατόμων αυτών τις περισσότερες φορές δεν γίνεται αντιληπτή από τους άλλους ως προβληματική αντίθετα μπορεί να θεωρούνται άτομα ιδιαίτερα ζωντανά και ενεργητικά.Κυκλοθυμική Διαταραχή: Το βασικό χαρακτηριστικό της Κυκλοθυμικής Διαταραχής είναι μία χρόνια κατάσταση διαταραχής της διάθεσης που παρουσιάζει συνεχώς διακυμάνσεις. Έτσι, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 ετών παρατηρούνται πολυάριθμες περίοδοι με υπομανιακά συμπτώματα καθώς και πολυάριθμες περίοδοι με καταθλιπτικά συμπτώματα, που δεν πληρούν όμως ποτέ τα κριτήρια για Μανιακό ή Μείζον Καταθλιπτικό επεισόδιο.Καταθλιπτική διαταραχή μη προσδιοριζόμενη διαφορετικά: Στην κατηγορία αυτή υπάγονται κυρίως:- η προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή (δηλαδή η εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων όπως περιγράφονται στο 3, λίγες μέρες πριν την έναρξη της έμμηνου ρύσης)- η ελάσσων καταθλιπτική διαταραχή (όπου τα συμπτώματα δεν έχουν την ίδια βαρύτητα με αυτά της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής)- η υποτροπιάζουσα βραχεία καταθλιπτική διαταραχή (όπου τα συμπτώματα είναι μεν σημαντικής βαρύτητας, δεν διαρκούν όμως αρκετά ώστε να πληρούν τα κριτήρια της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής)- η μεταψυχωσική καταθλιπτική συνδρομή, η εμφάνιση δηλαδή καταθλιπτικών συμπτωμάτων ως συνέχεια ενός ψυχωτικού επεισοδίου.
Αφήστε μια απάντηση