Αϋπνία- αίτια και αντιμετώπιση
Ο ύπνος αποτελεί μια από τις μεγάλες ευχαριστήσεις στη ζωή, αφού μας ξεκουράζει, μας βοηθά να διατηρούμε την υγεία μας και μας γεμίζει εκ νέου με ενέργεια έπειτα από κάθε κουραστική και πιεστική μέρα.
Τι συμβαίνει όμως όταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, όσο κουρασμένοι και αν αισθανόμαστε;
Από τι προκαλείται η αϋπνία;
Η αϋπνία αποτελεί μια διαταραχή κατά την οποία τα άτομα αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα με τον ύπνο. Αυτό συνεπάγεται είτε τη δυσκολία είτε να επέλθει ύπνος είτε αυτός να διαρκέσει για επαρκές χρονικό διάστημα. Στατιστικά, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αϋπνία από τους άντρες.
Πρόκειται για μια πάθηση με ψυχολογικό κυρίως υπόβαθρο. Επίσης, παθήσεις όπως οι χρόνιοι πόνοι, καρδιακή ανεπάρκεια, ο υπερθυρεοειδισμός αλλά και η εμμηνόπαυση, η χρήση ουσιών, καφεϊνης, φαρμάκων και αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αϋπνίας.
Κύριος εκλυτικός παράγοντας ωστόσο φαίνεται να αποτελεί το χρόνιο στρες, καθώς με την ενεργοποίηση του μηχανισμού του άγχους, διαταράσσεται η διαδικασία μεταφοράς από τον εγκέφαλο, των νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με τον ύπνο.
Η χρόνια αϋπνία φαίνεται να σχετίζεται ενεργά με την ανάπτυξη ψυχιατρικών και ψυχολογικών διαταραχών, ενώ υπάρχει σημαντική συννοσηρότητα της αϋπνίας με παθήσεις όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές.
Η αυπνία, έχει ως κύρια επακόλουθα την κόπωση του ασθενούς, ο οποίος αισθάνεται υπνηλία όλη την υπόλοιπη μέρα με συνέπεια την κακή απόδοσή του στην εργασία του και την καθημερινότητά του, υπολείπεται σε ενέργεια, αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα συγκέντρωσης, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε νευρικότητα ή κατάθλιψη.
Η αϋπνία μπορεί να είναι βραχείας διάρκειας, όπου διαρκεί λίγες ημέρες, ή χρόνια, από ένα μήνα έως ίσως περισσότερο και από δυο χρόνια.
Πως αντιμετωπίζεται η αϋπνία;
Η αϋπνία αντιμετωπίζεται ευρέως με τη χρήση φαρμάκων, ηρεμιστικών, αντικαταθλιπτικών και άλλων. Με τη χρήση τους οι ασθενείς βοηθιούνται ώστε να διευκολύνουν τη δύσκολη καθημερινότητά τους.
Υπάρχουν όμως περιορισμοί καθώς η μακροχρόνια χρήση μπορεί να επιφέρει πολλές παρενέργειες και εξάρτηση. Από την άλλη, ένα μακροπρόθεσμο και υγιές αποτέλεσμα προκύπτει όταν ο ασθενής καταφέρει να ελέγξει και να μειώσει τα επίπεδα άγχους του αλλά και να μεταβάλλει τον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισής του απέναντι στις καθημερινές του ανησυχίες.
Οι ψυχολόγοι Αθήνα και οι ψυχολόγοι Θεσσαλονίκη μπορούν να σας βοηθήσουν να το καταφέρετε αυτό προσφέροντάς σας σωστή καθοδήγηση, με τη βοήθεια της γνωστικής ψυχοθεραπείας σε συνδυασμό με τη Βιοανάδραση και τη Νευροανάδραση.
Έτσι ο ασθενής, εντοπίζοντας την «πηγή» που προκαλεί στρες στον οργανισμό, μπορεί να κάνει τις απαραίτητες γνωστικές «διορθώσεις», να ελέγξει το άγχος του μέσω της βιοανάδρασης αλλά και να μεταβάλλει τις εγκεφαλικές του συχνότητες μέσω της νευροανάδρασης, και έτσι να εξαλείψει την ίδια την αιτία που πυροδοτεί το σύμπτωμα.
Ψυχολόγος- Κατερίνα Παπαστεργιάδου
Αφήστε μια απάντηση