Αλκοολισμός και Ψυχολογία: Πως θα θεραπεύσουμε τον εθισμό στο αλκοόλ
Σύμφωνα με έρευνες, το 90% του πληθυσμού έχει καταναλώσει αλκοόλ έστω μια φορά στη ζωή του. Είτε επειδή έχει αρεστή γεύση, είτε με σκοπό την πρόκληση ευφορίας και χαλάρωσης, η μεγάλη μερίδα του πληθυσμού το καταναλώνει σε αρκετά συχνή βάση.
Τι είναι το αλκοόλ;
Το αλκοόλ (αιθανόλη), αποτελεί ποτό που προκύπτει από μια χημική ένωση υδρογόνου, άνθρακα και οξυγόνου. Ανήκει στα ψυχοενεργά ναρκωτικά, ωστόσο έχει «απενοχοποιηθεί» σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους και τα κοινωνικά στερεότυπα, σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη ναρκωτικών, καθώς χρησιμοποιείται ευρέως από τους ανθρώπους ως μέσο ψυχαγωγίας.
Απορροφάται πολύ γρήγορα από το στομάχι και το μεγαλύτερο ποσοστό διασπάται από τα ένζυμα του ήπατος. Το υπόλοιπο αποβάλλεται από τους πνεύμονες, τα ούρα και τον ιδρώτα.
Τα αλκοολούχα ποτά έχουν την ικανότητα να προσφέρουν στα άτομα αίσθηση ευφορίας, χαλάρωσης, ενώ λόγω της πτώσης των «αναστολών» και των ηθικών φραγμών που συνεπάγεται, πολλά άτομα μετά από τη χρήση αλκοόλ γίνονται πιο ενεργητικά, πιο κοινωνικά και ευχάριστα.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης αλκοόλ;
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλης ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση ή/και εξάρτηση του ατόμου και κατ επέκταση πολλές ψυχοσωματικές επιπλοκές. Στις σωματικές επιπτώσεις ανήκουν η πτώση των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα, η πρόκληση πολλών παθήσεων στο ήπαρ και στο στομάχι, με σοβαρότερη την κίρρωση του ήπατος, ενώ το άτομο μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και στο θάνατο.
Στις ψυχολογικές επιπτώσεις παρατηρούνται οι καταθλιπτικές και αυτοκαταστροφικές τάσεις από τα εξαρτημένα άτομα, μειώνονται κατακόρυφα οι κοινωνικές τους σχέσεις και συναναστροφές, ενώ πλήττεται και η σεξουαλική απόδοσή τους. Επιπλέον, οι αλκοολικοί παρουσιάζουν συχνά και παραισθήσεις.
Πότε η χρήση αλκοόλ οδηγεί σε εξάρτηση και αλκοολισμό;
Η εξάρτηση στο αλκοόλ είναι ψυχική και σωματική. Είναι ψυχική, καθώς το άτομο παρουσιάζει έντονη επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ λόγω της ευφορίας που αισθάνεται, ενώ σωματικά, ύστερα από χρόνια κατανάλωση, χρειάζεται το αλκοόλ ως διατροφικό ένζυμο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για να διαγνωσθεί κάποιο άτομο ως εξαρτημένο, πρέπει να πληρούνται τα εξής κριτήρια:
- Ανοχή. Καθορίζεται ως η ανάγκη συνεχούς αυξανόμενης κατανάλωσης αλκοόλ για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
- Στέρηση. Εκδηλώνεται με ένα σύνολο συμπτωμάτων (τρόμος, ναυτία, εμετός, κεφαλαλγία κ.τ.λ.) εάν δεν γίνει λήψη αλκοόλ.
- Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οινοπνεύματος για μεγάλες περιόδους.
- Ανεπιτυχείς προσπάθειες διακοπής.
- Συνεχώς αυξανόμενη προσπάθεια για προμήθεια οινοπνεύματος.
- Περιορισμός κοινωνικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων που οφείλονται στη λήψη αλκοόλ.
- Συνεχιζόμενη χρήση παρά τα προβλήματα υγείας εξαιτίας του οινοπνεύματος.
Ο συνδυασμός τριών από τα παραπάνω κριτήρια σε μια περίοδο 12 μηνών θέτει τη διάγνωση της εξάρτησης από την αιθανόλη.
Ποια είναι η θεραπεία για τον αλκοολισμό;
Η θεραπεία ξεκινά από την αποδοχή του προβλήματος. Η αναγνώριση της κατάστασης του ατόμου και η θέλησή του για απεμπλοκή αποτελούν τον βασικό πυλώνα θεραπείας. Η ενίσχυση της προσπάθειας αυτής έρχεται μέσα από την ψυχοθεραπεία, καθώς τα αλκοολικά άτομα χρειάζονται καθοδήγηση και υποστήριξη.
Οι τεχνικές χαλάρωσης, η μείωση της διέγερσης του οργανισμού αλλά και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους μέσω της γνωστικής προσέγγισης αποτελούν σημαντικά εφόδια για μια επιτυχημένη προσπάθεια απεξάρτησης.
Η Βιοανάδραση, η Νευροανάδραση αλλά και ο Οπτικοακουστικός συντονισμός είναι κάποιες από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι Αθήνα και οι ψυχολόγοι Θεσσαλονίκη, οι οποίες αποφέρουν πολύ θετικά αποτελέσματα. Μέσω της Βιοανάδρασης τα άτομα αποκτούν την ικανότητα να ελέγχουν το σώμα τους και να χαλαρώνουν, ενώ με τη Νευροανάδραση και τον Οπτικοακουστικό Συντονισμό «γυμνάζουν» τον εγκέφαλό τους ώστε να απεμπλακεί από την εξαρτητική συμπεριφορά, επαναφέροντας τον εγκέφαλο στην αρχική λειτουργική του κατάσταση.
Αφήστε μια απάντηση