Πονοκέφαλος και άγχος- Ποια είναι η σχέση και αντιμετώπιση τους;
Απασχολεί και συνάμα ταλαιπωρεί περισσότερο από το 15% του πληθυσμού παγκοσμίως και περίπου δύο εκατομμύρια Έλληνες, σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Ο λόγος για τον πονοκέφαλο (ή κεφαλαλγία), την συχνότερη ίσως πάθηση στον κόσμο.
Τι είναι ο πονοκέφαλος και πως σχετίζεται με το άγχος;
Ο πονοκέφαλος μπορεί να αποτελεί προοίμιο μιας σοβαρής πάθησης, ωστόσο για τη μεγάλη πλειοψηφία αποτελεί παράγωγο του έντονου και πιεστικού τρόπου ζωής, όπου το έντονο άγχος αποτελεί καθημερινότητα.
Πολλοί είναι οι παράγοντες που φαίνεται να πυροδοτούν τον πονοκέφαλο, όπως η κακή διατροφή, η κόπωση, η αϋπνία, η επόμενη μέρα από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και άλλα. Βασικός ωστόσο εκλυτικός παράγοντας αποτελεί το άγχος.
Λόγω της ενεργοποίησης του μηχανισμού του άγχους, σφίγγουν όλοι οι μυς του σώματος, ενώ αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα την πρόκληση πόνου στο σημείο του κεφαλιού. Ο αυχένας, το κεφάλι, η πλάτη σφίγγουν και γίνονται δύσκαμπτοι, ενώ ο αρνητικός τρόπος σκέψης, που παράγει αρνητικά συναισθήματα, μειώνει την έκκριση ορμονών όπως οι ενδορφίνες, οι οποίες μας κάνουν ανθεκτικούς στον πόνο.
Έτσι, άτομα με κατάθλιψη ή έντονο άγχος γίνονται περισσότερο επιρρεπή στον πόνο και άρα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίζουν συχνούς πονοκεφάλους που τους δυσκολεύουν την καθημερινότητα.
Ανάλογα με τη διάρκεια, το ρυθμό εμφάνισης και τα ενδεχόμενα επακόλουθα συμπτώματα, η κεφαλαλγία ή πονοκέφαλος μπορεί να χωριστεί σε κατηγορίες, με τις δύο κύριες, την κεφαλαλγία τύπου τάσης, όπου μιλάμε για το απλό πονοκέφαλο, και την ημικρανία.
Κεφαλαλγία τάσης ή «απλός» πονοκέφαλος
Σε αυτή την περίπτωση γίνεται λόγος για τη συχνότερη μορφή κεφαλαλγίας. Η συχνότητα είναι συνήθως μία με δύο φορές το μήνα, ενώ σε έντονες περιόδους της ζωής με πιεστικούς ρυθμούς, οι πονοκέφαλοι μπορεί να γίνουν ακόμη πιο συχνοί.
Ο πόνος ωστόσο είναι περιορισμένης έντασης, ενώ δε συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα και ο πόνος αφορά συνήθως την περιοχή του μετώπου και τους κροτάφους. Μπορεί μεν να διαρκέσει αρκετές ώρες, υποχωρεί όμως συνήθως μετά από έναν καλό ύπνο.
Ημικρανία
Η ημικρανία προκύπτει όταν ο πόνος αφορά το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού, συχνά άλλο κομμάτι κάθε φορά ή ακόμα και ολόκληρο το κεφάλι και τον αυχένα. Ο πόνος είναι αρκετά ισχυρός, ενώ συνοδεύεται από μια σειρά πρόσθετων συμπτωμάτων όπως αδυναμία ανοχής του φωτός, των ήχων, ζαλάδα και τάση για εμετό.
Μία κρίση ημικρανίας μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες ως και ημέρες, μέχρι να υποχωρήσει. Ωστόσο, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως και λιγότερο από μήνα, τα συμπτώματα επανέρχονται, με αποτέλεσμα τα άτομα να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Και αυτό γιατί στη διάρκεια μιας κρίσης το άτομο μπορεί να καταστεί εντελώς δυσλειτουργικό, καθώς δεν μπορεί να πραγματοποιήσει καμία φυσιολογική δραστηριότητα, κάτι που έχει ως συνέπεια την πρόκληση ακόμη περισσότερου άγχους.
Αντιμετώπιση
Τα φάρμακα όπως η παρακεταμόλη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι αποτελεσματικά για τον πόνο, ωστόσο φροντίζουν για την καταστολή του συμπτώματος και όχι για την εξάλειψη της αιτίας, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι το στρες.
Οι ψυχολόγοι Αθήνα και οι Ψυχολόγοι Θεσσαλονίκη μπορούν να σας προσφέρουν ιδιαιτέρως αποτελεσματική βοήθεια, καθώς η έμφαση δίνεται στις αρνητικές σκέψεις και τη διαχείρισή τους, όπως και στη διαχείριση του στρες.
Με την Βιοανάδραση, τα άτομα μπορούν να εκπαιδευτούν στο να ελέγχουν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες, τον καρδιαγγειακό τους παλμό, την αναπνοή τους αλλά και τα επίπεδα διέγερσης τους. Ως αποτέλεσμα αυτού, προκύπτουν η μείωση των επιπέδων άγχους στον οργανισμό, καθώς και η ικανότητα του ατόμου να μπορεί να ελέγχει το σώμα του, να εντοπίζει πότε μια κατάσταση είναι στρεσογόνα για εκείνο και να μπορεί να τη διαχειρίζεται από μόνο του.
Η Νευροανάδραση από την άλλη, εκπαιδεύει τον εγκέφαλο να λειτουργεί στις φυσιολογικές συχνότητές του, καθώς αυτές απορρυθμίζονται και δυσλειτουργούν, με την ύπαρξη χρόνιου στρες.
Επιπλέον, η γυμναστική, ο διαλογισμός και η γενικότερη χαλάρωση συνεισφέρουν στην καλύτερη αιμάτωση του οργανισμού και του εγκεφάλου, αποσυμφορώντας την πίεση που προκαλεί τον πόνο.
Ψυχολόγος Κατερίνα Παπαστεργιάδου
Αφήστε μια απάντηση