Ημικρανία Πονοκέφαλος
O όρος ημικρανία σημαίνει «πονοκέφαλος στο μισό κεφάλι», και τις περισσότερες φορές, ο πόνος στην ημικρανία εντοπίζεται στο μισό του κεφαλιού, συχνά στην περιοχή πίσω από το ένα μάτι και τον κρόταφο. Μπορεί επίσης να είναι αισθητός σε άλλα σημεία όπως στην κορυφή του κεφαλιού, στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή και στον αυχένα.
Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σπάνιο ο πόνος στην ημικρανία να είναι αισθητός σε ολόκληρο το κεφάλι. Ο πόνος στην ημικρανία είναι ιδιαίτερα δυνατός και συνοδεύεται από μία σειρά άλλων συμπτωμάτων, όπως η υπερευαισθησία στο φως, στους έντονους ήχους, ακόμα και στις μυρωδιές. Ο ασθενής μπορεί να έχει τάση για ή να κάνει εμετό. Η κάθε κρίση ημικρανίας μπορεί να διαρκεί από λίγες ώρες ως και 2-3 ημέρες, ή και περισσότερες, μέχρι ο πόνος να σημειώσει ύφεση.
Περίπου ένας στους δέκα ασθενείς έχουν πρόδρομα συμπτώματα (τη λεγόμενη «αύρα») που είναι κυρίως νευρολογικής φύσης, όπως το σπινθηροβόλο σκότωμα, δηλαδή «σπινθηρισμούς» χρωμάτων και φωτός σε ένα τμήμα του οπτικού τους πεδίου.
Στην περίπτωση της ημικρανίας, όπως και στην κεφαλαλγία τύπου τάσης, το άτομο έχει αποκτήσει μια δυσλειτουργική συνήθεια να σφίγγει κάποιους μύες κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ακόμα και στον ύπνο του και αυτό το σφίξιμο προκαλεί τον πόνο. Το άτομο πρέπει πρώτα απ΄όλα να ενημερωθεί με λεπτομέρειες για την ΚΤΤ ή την ΗΜ και να κατανοήσει πως σχετίζονται με το στρες. Η ομάδα μας εκπαιδεύει το άτομο, με τη βοήθεια της ηλεκτρομυογραφικής βιοανατροφοδότησης, να ελέγχει και να κατευνάζει την μυϊκή ένταση ώστε να εξαλειφτούν τα συμπτώματα της ΚΤΤ ή της ΗΜ. Η παρέμβαση μας ολοκληρώνεται με την εκπαίδευση στη χαλάρωση και σε τεχνικές διαχείρισης του στρες.
Οι ψυχολόγοι Αθήνα και οι ψυχολόγοι Θεσσαλονίκη του κέντρου ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας «ΑΥΤΟΙΑΣΗ», χρησιμοποιούν την μέθοδο της Βιοανάδραση, με την οποία το άτομο με Ημικρανία, μπορεί να εκπαιδευτεί κατάλληλα έτσι ώστε να ελέγχει αποτελεσματικά την συστολή και την διαστολή των αγγείων, την αίσθηση του πόνου, όπως και με την βοήθεια του ψυχολόγου και της Γνωστικο-Συμπεριφορικής θεραπείας τα πιθανά ψυχογενή αίτια που προκαλούνε τις Ημικρανίες.
Αφήστε μια απάντηση