Ευερέθιστο Έντερο
Το ΣΕΕ είναι μια χρόνια διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου που επηρεάζεται από την ψυχολογία του ασθενούς και μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής του. Η αιτία είναι κυρίως ψυχολογική καθώς η διαταραχή φαίνεται να εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συνθήκες άγχους.
Πως εκδηλώνεται;
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εμφανίζεται σε ποσοστό 20% στο γενικό πληθυσμό και είναι συχνότερο στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Μπορεί να παρουσιασθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι συνηθέστερο σε άτομα από 15 έως 45 ετών.
Πως εκδηλώνεται;
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εμφανίζεται σε ποσοστό 20% στο γενικό πληθυσμό και είναι συχνότερο στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Μπορεί να παρουσιασθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι συνηθέστερο σε άτομα από 15 έως 45 ετών.
Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο κοιλιακός πόνος, ο οποίος μπορεί να είναι συνεχής ή με εξάρσεις και υφέσεις (κωλικός). Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στο ένα πλάγιο του κάτω μέρους της κοιλιάς ή να είναι διάχυτος και κατά κανόνα υποχωρεί πρόσκαιρα μετά την κένωση.
Ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από:
– διαταραχές στη συχνότητα των κενώσεων. Είναι το προέχον σύμπτωμα του ευερέθιστου εντέρου και εκδηλώνεται είτε με διάρροια (πάνω από τρεις κενώσεις την ημέρα) είτε με δυσκοιλιότητα (λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα), είτε με εναλλαγή αυτών,
– διαταραχές στη σύσταση των κοπράνων.
– την ύπαρξη βλέννης στα κόπρανα,
– αίσθημα ατελούς κένωσης του εντέρου ή επιτακτικής αφόδευσης. Στην πρώτη περίπτωση ο ασθενής νιώθει ότι το έντερο του δεν έχει αδειάσει με την κένωση και έχει την τάση να την επαναλάβει. Στη δεύτερη περίπτωση ο ασθενής νοιώθει πολύ μεγάλη ανάγκη για άμεση αφόδευση, γεγονός που στην κυριολεξία τον αναγκάζει να τρέχει στην τουαλέτα. Το σύμπτωμα αυτό είναι εντονότερο τις πρωινές ώρες και μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική ζωή του ασθενούς. Όλα τα παραπάνω συμπτώματα είναι αποτέλεσμα παρατεταμένου άγχους, το οποίο έχει καταβάλλει ολόκληρο τον οργανισμό και δεν τον αφήνει να λειτουργήσει φυσιολογικά.
Η πιο κατάλληλη θεραπεία είναι η Γνωστικο-Συμπεριφορική θεραπεία σε συνδυασμό με τη Βιοανάδραση. Το άτομο εκπαιδεύεται στον έλεγχο όλων των φυσιολογικών του λειτουργιών καθώς και στον έλεγχο της γνωστικής του λειτουργίας. Μαθαίνει σταδιακά τον τρόπο να διαχειριστεί το άγχος και την υπερένταση που κυριαρχούν στο σώμα του και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της συγκεκριμένης νόσου. Η διάρκεια της θεραπείας είναι βραχεία και τα πρώτα θεραπευτικά αποτελέσματα φαίνονται μετά από τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες.
Μην αφήνετε το πρόβλημα να συνεχίζεται!
Οι ψυχολόγοι Αθήνα και οι ψυχολόγοι Θεσσαλονίκη είναι εδώ για να σας βοηθήσουν να δώσετε λύση στα θέματα που σας απασχολούν.
Αφήστε μια απάντηση