βιοανάδραση
βιοανάδραση

Η δύναμη του ανθρώπου στη διαδικασία αυτοϊασης 

Το πώς μπορεί να επιδράσει η σκέψη μας στο σώμα είναι αποδεδειγμένο με τα χιλιάδες πειράματα που έχουν γίνει από τους επιστήμονες με την χρήση ψευτοφαρμάκων Placebo για παράδειγμα.  Είναι θεαματικό το πώς οι ασθενείς αντιδρούνε θετικά και θεραπεύονται πλήρως με την χρήση μιας…. καραμέλας. Και αντίστοιχα, το πώς ο ίδιος ο άνθρωπος μπορεί να «σαμποτάρει» τον εαυτό του με την δύναμη της αρνητικής σκέψεις. Αυτό είναι το φαινόμενο Nocebo, αντίθετο με το Placebo, και εμφανίζεται όταν κάποιος άνθρωπος επιδεινώνει από μόνος του την κατάσταση της υγείας του μέσω της καταστροφικής/ αρνητικής σκέψεις. Ένα τέτοιο άτομο μπορεί να παρουσιάζει πλήρη γκάμα συμπτωματολογίας από μια ασθένεια, ακόμα και αν οι ιατρικές του εξετάσεις είναι καλές και δείχνουν ότι δεν πάσχει από αυτήν την ασθένεια.

Αυτή είναι η δύναμη του μυαλού μας, και η ζωή μας μπορεί να αλλάξει αν κατανοήσουμε, αποδεχτούμε και χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας όλα αυτά τα σπουδαία εργαλεία που διαθέτουμε.

Για αυτό το σκοπό ο σύγχρονος άνθρωπος χρειάζεται να εκπαιδευτεί έτσι ώστε να αρχίζει να χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς που ήδη διαθέτει, αλλά λόγω της αδράνειας και της αναστολής της χρήσης τους για χιλιάδες  χρόνια ίσως, έχει ξεχάσει πώς να το κάνει. Η δύναμη του ανθρώπου είναι απίστευτη.

Έρευνες δείχνουν ότι το 70% τις εκατό των ασθενειών είναι ψυχοσωματικές, δηλαδή έχουν ψυχολογικά αίτια για την εμφάνισή τους. Η δική μας άποψη είναι ότι το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται ίσως στο 100%, γιατί ακόμα και ένα ατύχημα στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι συνέπεια από το άγχος που βιώνει ένα άτομο και αυτό τον οδήγησε στο να είναι απρόσεκτος και παρορμητικός, με αποτέλεσμα να πάθει κάποιο ατύχημα. Άρα η αιτία για το ατύχημά του είναι το άγχος, δηλαδή μια ψυχική κατάσταση την οποία βιώνει.

Η στάση του ανθρώπου  απέναντι στο πρόβλημα υγείας είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματική αυτοϊαση.

Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι η διαδικασία της θεραπείας είναι μία εσωτερική διαδικασία, θα τους χαρακτήριζα  «ενεργητικούς» ή «εσωτερικούς», ενώ άλλοι θεωρούν ότι η θεραπεία είναι μία εξωτερική διαδικασία που εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες (φάρμακα, μηχανήματα, άλλους ανθρώπους, ιατρούς, νοσοκομεία κτλ), τους οποίους θα τους αποκαλούσα «παθητικούς» ή «εξωτερικούς».

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, έχει πει:

«Είναι πιο σημαντικό να γνωρίζουμε τι είδους άτομο έχει μια ασθένεια, από το να γνωρίζουμε τι είδος ασθένεια έχει ένα άτομο.» 

Αυτοϊαση

Πληροφορίες

Απορίες - Ερωτήσεις ;

Για περισσότερες πληροφορίες ή απαντήσεις στις απορίες σας επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας .

Send message

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Post comment