ΣΑΥ και έκπτωση νοητικών λειτουργιών
Η λειτουργία του εγκεφάλου ως μέρος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), είναι να ρυθμίσει τις περισσότερες λειτουργίες του σώματος και του μυαλού. Αυτό περιλαμβάνει:
- Τις ζωτικές λειτουργίες (αναπνοή, καρδιακός ρυθμός κ.α)
- Τον ύπνο
- Την πείνα
- Το σεξουαλικό ένστικτο
- Τις ανώτερες λειτουργίες (η σκέψη, η μνήμη, η ομιλία)
Οι νοητικές λειτουργίες ή οι ανώτερες φλοιϊκές λειτουργίες μας επιτρέπουν να λαμβάνουμε, να διαλέγουμε, να αποθηκεύουμε, να αναπτύσσουμε και να ανακτούμε τις πληροφορίες τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό περιβάλλον. Αυτό μας επιτρέπει να κατανοούμε και να συσχετιζόμαστε με τον κόσμο που μας περιτριγυρίζει. Οι νοητικές λειτουργίες περιλαμβάνουν την προσοχή, την μνήμη, τις εκτελεστικές λειτουργίες, την ομιλία και τις οπτικοχωρικές και οπτικό- αντιληπτικές λειτουργίες.
Νοητικές διαταραχές μπορεί να προκληθούν από:
- Δομικές βλάβες σε περιοχές της φαιάς ουσίας (στον φλοιό, υποφλοιϊκές)
- Αγγειακές βλάβες του εγκεφάλου (ΑΕΕ κ.α)
- Μεταβολικές διαταραχές (υποθυρεοειδισμός, κ.α)
- Συστηματικές παθήσεις (σαρκοείδωση)
- Όγκους στον εγκέφαλο
- Κρανιοεγκεφαλικές παθήσεις
- Διαταραχές Ύπνου
Το σύνδρομο απνοιών ύπνου είναι μια διαταραχή της αναπνοής, που έχει ως αποτέλεσμα την προσωρινή μείωση της εγκεφαλικής οξυγόνωσης και την διακοπή του ύπνου. Μελέτες αποκαλύπτουν ένα σχετικά σταθερό πρότυπο ελλειμμάτων στη νοητική λειτουργία κατά τη διάρκεια της ημέρας που φαίνεται να εκτείνεται πέρα από εκείνη που συνδέεται με την απλή υπνηλία και η οποία παραμένει σε ορισμένους ασθενείς μετά από θεραπευτική παρέμβαση.
Η νευρογνωστική μείωση που παρατηρείται σε ασθενείς με ΣΑΥ φαίνεται να είναι ένα πραγματικό εύρημα με το δικό του μοναδικό πρότυπο γνωστικών ελλειμμάτων. Ωστόσο, η συσχέτιση του με γνωστικές διαταραχές περιπλέκεται από πολυάριθμες συννοσηρότητες, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης, γενετικούς παράγοντες, υποξαιμία, ημερήσια υπνηλία, εγκεφαλο-αγγειακή νόσο και ενδοθηλιακή δυσλειτουργία.
Η σχέση μεταξύ του ΣΑΥ και της γνωστικής λειτουργίας, η αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ΣΑΥ στο γενικό πληθυσμό και ο αυξανόμενος γηράσκον πληθυσμός υπογραμμίζουν την ανάγκη περαιτέρω μελετών σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης γνωστικής δυσλειτουργίας.
Ωστόσο, παρά τις ισχυρές ενδείξεις ότι το ΣΑΥ επηρεάζει τη μνήμη, την προσοχή, την ταχύτητα επεξεργασίας και την εκτελεστική λειτουργία, δεν το κάνει καθολικά και η θεραπεία με CPAP δεν διορθώνει όλα τα γνωστικά ελλείμματα.
Αρετή Μπατζικώστα
Αφήστε μια απάντηση