Προβλήματα ύπνου

αϋπνίες, προβλήματα ύπνου
Προβλήματα ύπνου - Aϋπνίες

Αϋπνίες

Τι είναι ο ύπνος ;

Ο ύπνος αποτελεί μια δυναμική, ενεργητική και πολύπλοκη κατάσταση απαραίτητη για την επιβίωση μας. Δημιουργείται από ορισμένους νευρώνες σε ειδικές περιοχές του εγκεφάλου και επηρεάζει όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάπαυση του νευρικού και μυϊκού συστήματος, για την εμπέδωση της μνήμης και για την αποκατάσταση των κυτταρικών λειτουργιών στον εγκέφαλο και στο υπόλοιπο σώμα.

Χαρακτηρίζεται ως μια φυσιολογική περιοδική κατάσταση ηρεμίας κατά την διάρκεια της οποίας σημειώνεται μειωμένη αντίδραση στα εξωτερικά ερεθίσματα και επακόλουθη μειωμένη κινητικότητα των σκελετικών μυών, του μεταβολισμού και της αναπνευστικής λειτουργίας. Η ρύθμιση του ύπνου γίνεται μέσω ομοιοστατικών και σιρκαδιανών μηχανισμών . Η ορθή λειτουργία των μηχανισμών αυτών εύκολα επηρεάζεται από παράγοντες όπως είναι η ηλικία, τα φάρμακα και διάφορα παθολογικά ή ψυχιατρικά νοσήματα.

Ο ύπνος χαρακτηρίζεται από κλειστά μάτια, κατακεκλημένη θέση, μειωμένη δραστηριότητα και μειωμένη απαντητικότητα στο εξωτερικό περιβάλλον. Η αντίδραση και η απάντηση στα εξωτερικά ερεθίσματα είναι μεν μειωμένη αλλά αναστρέφεται εύκολα. Υπάρχουν δύο διαφορετικά στάδια ύπνου nREM και REM. Ο κύκλος nREM και REM συμβαίνει 3-6 φορές κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού ύπνου, διάρκειας περίπου 7-8 ωρών και διαρκεί 90-120 λεπτά.

Η κατάταξη αυτή κατηγοριοποιεί τις διαταραχές σε τέσσερις υποκατηγορίες οι οποίες είναι:

  • Δύσπνοιες
  • Παραυπνίες
  • Διαταραχές ύπνου σχετιζόμενες με νευρολογικά, ψυχιατρικά ή άλλα νοσήματα
  • Προτεινόμενες διαταραχές ύπνου

Τουλάχιστον το 1/3 των ενηλίκων θα παρουσιάσει αϋπνία κάποια στιγμή της ζωής του. Η αϋπνία αφορά την δυσκολία στην έναρξη του ύπνου ή τη δυσκολία στη διατήρησή του με αποτέλεσμα τις συνεχείς αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το άτομο που υποφέρει από αϋπνία νιώθει ότι δεν ξεκουράζεται αρκετά με αποτέλεσμα να μεθοδεύει πολύ τον ύπνο του, να προσπαθεί να κοιμηθεί επαρκώς και τελικά να μην το πετυχαίνει με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η δυσφορία και το άγχος του. Η αϋπνία έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη διάθεση όσο και στην εγρήγορση του ατόμου καθώς το άτομο παραπονιέται για κούραση, έχει δυσκολία συγκέντρωσης, φτωχότερη μνήμη, είναι ευερέθιστο, μειώνεται η απόδοση και η παραγωγικότητά του όπως και η ικανοποίηση και η ευχαρίστηση από την καθημερινή του ζωή. Για να θεωρηθεί ότι κάποιος υποφέρει από αϋπνία, και ότι έχει κάποια προβλήματα ύπνου, το πρόβλημα πρέπει να υπάρχει για τουλάχιστον 1 μήνα.

Διαταραχές ύπνου

Πληροφορίες κ ορισμοί

Ζητήστε ραντεβού

Εάν χρειάζεστε ραντεβού ή να ρωτήσετε οτιδήποτε σχετικά , είμαστε στη διάθεσή σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί  μας.

Αποστολή Μηνύματος

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Post comment