Είδη διαταραχών ύπνου

αϋπνίες, προβλήματα ύπνου
Είδη διαταραχών ύπνου

Η διεθνής κατάταξη των διαταραχών του ύπνου έγινε από την Αμερικανική Ακαδημία της Ιατρικής του Ύπνου με βάση τη φυσιολογία, την παθοφυσιολογία και τα συμπτώματα των διαταραχών. Η κατάταξη αυτή κατηγοριοποιεί τις διαταραχές σε τέσσερις υποκατηγορίες οι οποίες είναι:

Διαταραχές που προκαλούν είτε δυσκολία έναρξης ή διατήρησης του ύπνου, είτε εκσεσημασμένη υπνηλία. Μπορεί να είναι ενδογενείς όταν δηλαδή προέρχονται ή αναπτύσσονται εντός του οργανισμού, εξωγενείς όταν προέρχονται ή αναπτύσσονται εκτός του οργανισμού και σιρκαδιανού ρυθμού όταν σχετίζονται με το χρόνο του ύπνου εντός του 24ώρου. Για παράδειγμα αϋπνία, ναρκοληψία, υπερϋπνία, σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου, σύνδρομο ευκίνητων ποδιών, ανεπαρκής υγιεινή ύπνου, σύνδρομο στέρησης ύπνου, διαταραχή ύπνου λόγω λήψης αλκοόλ, φαρμάκων ή διεγερτικών ουσιών, διαταραχή ύπνου λόγω μετακινούμενου ωραρίου εργασίας κ.α.

Δυσυπνίες

Διαταραχές που παρατηρούνται εντός του ύπνου από την ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος και τη μεταφορά ερεθισμάτων, τόσο μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος, όσο και μέσω των σκελετικών μυών. Για παράδειγμα, συγχυτικές αφυπνίσεις, υπνοβασία, εφιάλτες, παραμιλητό, παραλυσία ύπνου, στύση κατά τον ύπνο, νυχτερινή παροξυσμική δυστονία, νυχτερινή ενούρηση, πρωτοπαθές ροχαλητό κ.α.

Παραυπνίες

Διαταραχές που προκαλούν εκσεσημασμένη υπνηλία χωρίς να είναι πρωτοπαθείς διαταραχές του ύπνου. Για παράδειγμα, συναισθηματικές διαταραχές, ψυχώσεις, διαταραχές πανικού, αλκοολισμός, άνοια, νόσος Πάρκινσον, επιληψία κατά τον ύπνο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ινομυαλγία κ.α.

Διαταραχές ύπνου σχετιζόμενες με νευρολογικά, ψυχιατρικά ή άλλα νοσήματα

Διαταραχές για τις οποίες δεν υπάρχει επαρκής βιβλιογραφική ενημέρωση σχετικά με την ύπαρξη τους. Για παράδειγμα, ύπνος μακράς διάρκειας, ύπνος βραχείας διάρκειας, διαταραχή ύπνου σχετιζόμενη με τον εμμηνορυσιακό κύκλο, διαταραχή του ύπνου σχετιζόμενη με την εγκυμοσύνη κ.α.

Προτεινόμενες διαταραχές ύπνου

Διαταραχές ύπνου

Πληροφορίες κ ορισμοί

Ζητήστε ραντεβού

Εάν χρειάζεστε ραντεβού ή να ρωτήσετε οτιδήποτε σχετικά , είμαστε στη διάθεσή σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί  μας.

Αποστολή Μηνύματος

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Post comment