Προγραμματίστε για να πετύχετε: Στόχοι 2018
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή αρκετοί από εμάς σκέφτονται ή ακόμη και καταγράφουν τους στόχους τους για τη νέα χρονιά που μετράει μόνο λίγες μέρες. Τα λεγόμενα new year’s resolutions, ιδιαίτερα δημοφιλή στο εξωτερικό, μας προφέρουν ένα πλαίσιο στόχων τους οποίους θέλουμε να κατακτήσουμε. Χρειάζεται να είμαστε βέβαια αρκετά προσεκτικοί στον τρόπο που θα δομήσουμε αυτούς τους στόχους, έτσι ώστε να μας ωφελήσουν εν τέλει και να συντελέσουν στην προσωπική μας εξέλιξη και όχι να στέκονται σαν «βραχνάς» για το υπόλοιπο του έτους.
1. Ρεαλισμός
Ο κάθε στόχος που θα θέσετε στον εαυτό σας οφείλει να είναι ρεαλιστικός. Με αυτό τον τρόπο έχετε περισσότερες πιθανότητες να τον επιτύχετε συγκριτικά με το να θέσετε έναν στόχο με πολλές απαιτήσεις και καθόλου ρεαλισμό. Για παράδειγμα εάν ο στόχος σας είναι να ταξιδέψετε, μπορείτε να συμφωνήσετε στην επίσκεψη 5 χωρών και όχι 35 σε ένα χρόνο. Θέτοντας κάτι τέτοιο, δεν θα απογοητευτείτε διαπιστώνοντας ότι δεν εκπληρώσατε τον στόχο σας.
2. Κίνητρο
Γιατί θέλετε να πετύχετε αυτό το στόχο? Τι θα αλλάξει στη ζωή σας? Ποιο θα είναι το όφελος που θα αποκομίσετε? Αναρωτηθείτε τα εξής προτού σχεδιάσετε την λίστα στόχων σας. Καθετί που θέλετε να καταφέρετε χρειάζεται να σας δημιουργεί υψηλό κίνητρο για προσπάθεια και εξέλιξη. Αναρωτηθείτε λοιπόν τι είναι πιο σημαντικό για εσάς (π.χ. να ξεκινήσω κάποιο hobby, να χάσω 5 κιλά κ.ά)
3. Στα μέτρα σας
Οι στόχοι για το 2018 είναι δική σας υπόθεση όπως ακριβώς η ζωή και η ισορροπία σας. Για αυτό αναλάβετε την ευθύνη σας και μην την εναποθέτετε σε άλλους. Τα πράγματα που θέλετε να πραγματοποιηθούν οφείλουν να είναι εστιασμένα στις επιθυμίες και την κάλυψη των αναγκών σας και όχι σε αυτά που πιστεύουν οι άλλοι για εσάς. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποβάλλετε όσο είναι δυνατόν τις τάσεις μιμητισμού που ορισμένες φορές μας διακατέχουν. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αποδεχτείτε τη διαφορετικότητά σας και μην παγιδεύετε τον εαυτό σας σε πρότυπα άλλων! Δεν έχουμε εξάλλου όλοι τους ίδιους στόχους.
4. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών
Καλό είναι οι στόχοι σας να είναι ξεκάθαροι και πολύ συγκεκριμένοι όχι όμως άκαμπτοι. Έτσι θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε και δεν θα σας φαίνονται αφηρημένοι και άπιαστοι. Ξεκάθαροι ως προς το τελικό αποτέλεσμα και τους τρόπους πραγματοποίησης και συγκεκριμένοι ως προς το περιεχόμενό τους. Για παράδειγμα, εάν ο στόχος σας είναι να διασκεδάζετε περισσότερο, αντικαταστήστε τον με συγκεκριμένες δραστηριότητες που σας διασκεδάζουν (χορός, βόλτες κτλπ). Να είστε προετοιμασμένοι για ένα εναλλακτικό σχέδιο το οποίο θα σας βοηθήσει εάν για κάποιο λόγο το αρχικό σχέδιο δεν ευδοκιμήσει.
5. Βάλτε όρια στον εαυτό σας
Οι στόχοι σας χρειάζεται να καταγράφονται και όχι απλά να βρίσκονται στις σκέψεις σας σαν «υπενθύμιση». Βάλτε όρια στον εαυτό σας σχετικά με το πότε θέλετε να επιτύχετε το στόχο σας, αφού κάτι τέτοιο θα σας δεσμεύσει απέναντι στον εαυτό σας. Σπουδαίος ανασταλτικός παράγοντας είναι η αναβλητικότητα, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί θα σας παρεμποδίσει στην εκπλήρωση των ονείρων σας. Είμαστε σίγουροι ότι δεν θέλετε κάτι τέτοιο. Εάν, ας πούμε, θέλετε να μετακομίσετε μέσα στο χρόνο βάλτε μια χρονική προθεσμία που σας εξυπηρετεί και επικεντρωθείτε σε αυτό.
6. Καταγραφή
Για την αποτελεσματικότερη στοχοθέτηση απαραίτητη είναι η καταγραφή και ο προγραμματισμός. Σκεφτείτε ποιος είναι ο στόχος σας, με ποιον τρόπο θα τον πετύχετε και πότε. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να βλέπετε τι γράφετε έτσι ώστε οι πληροφορίες να αποτυπώνονται στον εγκέφαλο ακόμη πιο αποτελεσματικά. Οι πετυχημένοι άνθρωποι καταγράφουν τις επιθυμίες και τους στόχους τους και με αυτό τον τρόπο έρχονται ακόμα πιο κοντά στην εκπλήρωσή τους.
7. Ιεράρχηση στόχων
Προσπαθήστε να ιεραρχήσετε τους στόχους σας ξεκινώντας από τον πιο σημαντικό. Με αυτό τον τρόπο θα δώσετε βάση τόσο σε βραχυπρόθεσμους όσο και σε μακροπρόθεσμους στόχους. Επιπρόσθετα μπορεί να σας φανεί χρήσιμος ο διαχωρισμός σε τομείς. Άλλους στόχους έχουμε στα επαγγελματικά μας, άλλους στα προσωπικά μας. Χωρίστε τους στόχους σας σε κατηγορίες και ομαδοποιήστε τους για ακόμη πιο στοχευμένο αποτέλεσμα και καλύτερη οργάνωση.
8. Διάθεση και προσπάθεια
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς από τα παραπάνω ότι πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν αν δεν υπάρχει θέληση για προσπάθεια και δουλειά. Ακόμα και αν οι στόχοι καταγραφούν με ακρίβεια και σύνεση και γίνει το ολοκληρωμένο πλάνο χρειάζεται συνέπεια και προσωπική ευθύνη του ατόμου να προσπαθήσει και να δώσει χρόνο και ενέργεια στην πραγμάτωση των στόχων του. Με ενεργητικό τρόπο και όχι παθητικό, θα αρχίσει να σβήνει σιγά σιγά από τη λίστα, πάντοτε με γνώμονα την ισορροπία και εξέλιξή του.
Στο κέντρο Αυτοΐαση διαθέτουμε έμπειρους ψυχολόγους στη Θεσσαλονίκη και ψυχολόγους στην Αθήνα οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν τόσο να βάζετε στόχους, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητά τους όσο και να τους πετυχαίνετε, μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα.
Δείτε περισσότερα για ψυχική υγεία:
- Ψυχολόγος Θεσσαλονίκη
- Διαχείριση άγχους-στρες
- Κατάθλιψη
- Ψυχολόγος Αθήνα
- Φοβίες
- Διαταραχές Ύπνου
- Διαταραχές στα παιδιά
Αφήστε μια απάντηση