Πως λειτουργεί η βιοανάδραση

Πως λειτουργεί η βιοανάδραση

Πως λειτουργεί η βιοανάδραση

Πως λειτουργεί η βιοανάδραση

Πως λειτουργεί η βιοανάδραση

Biofeedback σημαίνει ανάδραση των φυσιολογικών μας λειτουργιών (bio-feedback).

Ο οργανισμός μας λειτουργεί 24 ώρες/ 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα χωρίς διακοπή. Μέσα μας συνεχόμενα εκτελούνται περίπλοκες διεργασίες και αλλαγές για τις οποίες δεν έχουμε απολύτως καμία ιδέα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν συνειδητό έλεγχο σ’ αυτές τις διεργασίες και δεν γνωρίζουμε εάν πρέπει και αν μπορούμε να παρέμβουμε σ’ αυτές.

Χωρίς καθρέπτη δεν μπορούμε να έχουμε αντικειμενική εικόνα για την εξωτερική μας εμφάνιση. Ακόμα και αν κάποιος μας περιγράψει το πως φαινόμαστε, το πιθανότερο είναι η εικόνα που θα σχηματίσουμε να μη έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, δηλαδή δεν θα είναι αντικειμενική. Εάν θέλουμε να έχουμε αντικειμενική εικόνα για την εξωτερική μας εμφάνιση πρέπει μόνη μας να κοιταχτούμε στον καθρέπτη και μόνο τότε μπορούμε να διορθώσουμε αυτό που δεν μας αρέσει.

Όταν για παράδειγμα θέλουμε να φουσκώσουμε τα λάστιχα του αυτοκινήτου μας, τα οποία μας φαίνονται ξεφούσκωτα,χρειαζόμαστε το ειδικό εργαλείο, το οποίο θα μας δείξει με ακρίβεια την πίεση που έχουν τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας. Εάν δεν το είχαμε αυτό το εργαλείο, απλά θα «μαντεύαμε» εάν φουσκώσαμε αρκετά τα λάστιχα ή όχι.

Για τους ίδιους λόγους είναι τόσο σημαντικές οι πληροφορίες που παίρνουμε από το μηχάνημα της Βιοανάδρασης για τις φυσιολογικές μας λειτουργίες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Βιανάδραση είναι ο καθρέπτης για τις φυσιολογικές μας λειτουργίες. Χωρίς τις πληροφορίες που μας δίνει η Βιοανάδραση δεν μπορούμε να δούμε, να συνειδητοποιήσουμε, να «διορθώσουμε» και να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που έχουμε κάνει πράγματι είναι αποτελεσματικό και δεν το φανταζόμαστε απλά. Χωρίς την ανατροφοδότηση τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να είναι αντικειμενικό. Όλα βασίζονται σε «μαντεψιές» και «υποθέσεις». 

Χωρίς την ανατροφοδότηση, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τα αποτελέσματα από τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε είναι θετικές για τον οργανισμό μας ή όχι. Κανένας και ποτέ δεν θα μπορούσε ποτέ να σας πείσει ότι είστε ικανοί μόνοι σας, με τις δικές σας δυνάμεις, χωρίς φάρμακα ή την παρέμβαση ιατρών να πετύχετε μεταβολές στις βασικές λειτουργίες του οργανισμού σας.

Η μέθοδος της Βιοανάδρασης βασίζεται στη διαδικασία της μάθησης, οπότε ο καθένας μπορεί να εκπαιδευτεί στην διαχειριστή των φυσιολογικών του λειτουργιών και του άγχους, φτάνει να μπει στη διαδικασία και να θέλει, όπως ο καθένας που θέλει μπορεί να μάθει οδήγηση, μια ξένη γλώσσα, τένις κτλ.

Είναι πολύ γρήγορη, εύκολη και αποτελεσματική μέθοδος. Το άτομο μπορεί σε 8-10 διπλές συνεδρίες να εκπαιδευτεί να ελέγχει τις πιο σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες στον οργανισμό του. Αυτή η γνώσει μένει για πάντα και αλλάζει τη ζωή του ατόμου για πάντα. Έτσι μπορεί ο καθένας να ελέγχει τα δυσάρεστα σωματικά συμπτώματα που προκαλεί το έντονο άγχος (ταχυκαρδία, δύσπνοια, εφίδρωση, μυϊκή διέγερση κτλ) και παράλληλα να προστατεύει την υγεία του, διατηρώντας  τον οργανισμό και φέρνοντάς το όποτε θέλει σε μία ισορροπία.

Το μηχάνημα της Βιοανάδρασης είναι ένα ιατρικό εργαλείο, πιστοποιημένο και αξιόπιστο όπως αξιόπιστα είναι τα μηχανήματα που διαθέτουν οι ιατροί στα νοσοκομεία, όπως πιστοποιημένο και αξιόπιστο είναι το πιεσόμετρο και το θερμόμετρο που έχετε στο σπίτι σας. Για το λόγο αυτό οι μετρήσεις με το μηχάνημα της Βιοανάδρασης δεν μπορούνε να αμφισβητηθούν. Είναι αντικειμενικές, αξιόπιστες και πραγματικές.

Είναι μία σύγχρονη μη φαρμακευτική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιεί μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και εξειδικευμένο λογισμικό, προκειμένου να οπτικοποιήσει τις ψυχοφυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Η μέθοδος αυτή ΔΕΝ βλάπτει την υγεία, ΔΕΝ έχει παρενέργειες, ΔΕΝ εκπέμπει ραδιενέργεια που μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό του ατόμου, ΔΕΝ οδηγεί σε εξάρτηση και είναι ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.

Με την βοήθεια της Βιοανάδρασηςέχουμε την δυνατότητα να «μετρήσουμε» τα επίπεδα διέγερσης /άγχους στον οργανισμό και να προσδιορίσουμε ποια φυσιολογική λειτουργία επηρεάζει περισσότερο (νευρικό σύστημα, καρδιοαγγειακή λειτουργία, αναπνευστική λειτουργία κτλ.). Μας δίνει δηλαδή ανάδραση (πληροφόρηση) των βιολογικών μας λειτουργιών (βίο- ανάδραση)

Με το μηχάνημα της Βιοανάδρασης μπορούμε να μετρήσουμε αντικειμενικά και πιστοποιημένα τα επίπεδα Συμπαθητικής Διέγερσης του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος, Καρδιοαγγειακή Λειτουργία, Αναπνευστική Λειτουργία, Μυϊκή Διέγερση, Θερμοκρασία Σώματος, Συχνότητες Εγκεφαλικών Κυμάτων και πολλά άλλα.

Η μετρήσεις αυτές έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Μας ενημερώνουν ποιες φυσιολογικές λειτουργίες βρίσκονται εκτός φυσιολογικών ορίων, όπως ακριβώς κάνει το πιεσόμετρο που έχουμε στο σπίτι μας και μετράμε την αρτηριακή μας πίεση, ή το θερμόμετρο που μας ενημερώνει για την θερμοκρασία του σώματός μας.

Το πιεσόμετρο ούτε ανεβάζει, ούτε κατεβάζει την αρτηριακή μας πίεση, όπως και το θερμόμετρο δεν μπορεί να αλλάξει την θερμοκρασία του σώματός μας.Η πληροφορία όμως είναι σημαντική και αναλόγως το τι θα μας δείξει η μέτρηση αποφασίζουμε σε τι ενέργειες πρέπει να προβούμε, προκειμένου να «επιδιορθώσουμε» το πρόβλημα.

Έτσι ακριβώς και με το μηχάνημα της Βιοανάδρασης απλά θα πληροφορηθούμε για τις φυσιολογικές μας λειτουργίες και από εκεί και πέρα με την κατάλληλη εκπαίδευση το άτομο μαθαίνει να «ρυθμίζει τις φυσιολογικές του λειτουργίες», μόνος του, χωρίς φάρμακα και χωρίς κάποιο μηχάνημα. Εφαρμόζοντας τις τεχνικές στις οποίες θα εκπαιδευτεί, παρακολουθεί συνεχόμενα τις αντιδράσεις των φυσιολογικών του λειτουργιών και έτσι αντικειμενικά επιβεβαιώνει και διαπιστώνει αν η τεχνική που εφάρμοσε είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα τον οργανισμό του, η χρειάζεται να εφαρμόσει κάποια άλλη τεχνική.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Post comment