ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Γιατί ερωτευόμαστε και γιατί απογοητευόμαστε μετά.

Γνωριμία, έρωτας, σχέση, γάμος, παιδί, μίσος, διαζύγιο. Δυστυχώς αυτή είναι η πορεία για σχεδόν 16% των παντρεμένων ζευγαριών.  Αλήθεια, τι είναι, αυτό που ωθεί τους ανθρώπους να ερωτεύονται, να αγαπιούνται, να παντρεύονται και αργότερα, αρκετούς από αυτούς να απογοητεύονται, να εχθρεύονται και να χωρίζουν;

Όλα ξεκινάνε από τον έρωτα που χτυπάει την πόρτα μας κάπως απρόσμενα. Όταν είμαστε ερωτευμένοι περνάμε την πιο ευλογημένη περίοδο γεμάτη με φτερουγίσματα της καρδιάς πλάττοντας τα πιο όμορφα όνειρα. Σίγουρα θα χαρακτηρίζαμε τις φάσεις αυτές από τις πιο ωραίες της ζωής μας, αλλά και από τις πιο ανώριμες , αφού κινητήρια δύναμη  είναι  η αναζήτηση της ωραιοποιημένης εικόνας του εγώ του μέσα από τις επιβεβαιώσεις του άλλου, ή, με άλλα λόγια, η αναζήτηση ενός καθρέφτη.

ερωτική απογοήτευση
ερωτική απογοήτευση

Ερωτευόμαστε όχι τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας, που συχνά ούτε καν γνωρίζουμε, αλλά μία εικόνα που έχουμε χτίσει επιμελώς στο μυαλό μας, συνειδητά ή ασυνείδητα. Ερωτευόμαστε τις προσδοκίες μας, αλλά και στοιχεία που ούτε καν μπορούμε να αντιληφθούμε.

Πολλοί επιστήμονες χρησιμοποιούν συχνά την εξής μεταφορά: οι άνθρωποι, λένε, είναι σαν τα παγόβουνα, που εμφανίζουν τα 3/10 περίπου του όγκου τους πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ τα υπόλοιπα 7/10 δεν γίνονται αντιληπτά, έτσι όπως είναι βυθισμένα μέσα στο νερό. Στον άνθρωπο, το αντίστοιχο των 3/10 το λέμε συνειδητό, ενώ το αντίστοιχο των 7/10 ασυνείδητο. Και όπως συμβαίνει καμιά φορά τα παγόβουνα να ενώνονται στα βάθη της θάλασσας, έτσι και δύο άνθρωποι μπορεί να επικοινωνήσουν στο επίπεδο του ασυνειδήτου πολύ προτού διαπιστώσουν τι είναι αυτό που τους ενώνει.

Δύο άνθρωποι νομίζουν ότι ερωτεύονται γι’ αυτά που βλέπει ο ένας στον άλλο, ενώ στην πραγματικότητα έλκουν ο ένας τον άλλο μέσα από τις μη ορατές, δηλαδή τις ανεξέλεγκτες, ορμές του ασυνειδήτου τους.  Κι αν οι λόγοι που ερωτεύονται δεν είναι πάντα φανεροί, με το χρόνο θα ανακαλύψει ο καθένας πόσο ο άλλος συμπληρώνει ή δεν συμπληρώνει τις δικές του ανάγκες, το δικό του εσωτερικό κόσμο.

Δυστυχώς πολλές φορές εμείς μόνοι μας δημιουργούμε το συναίσθημα του έρωτα, χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος για αυτό. Επειδή το άτομο που πρόκειται να ερωτευθούμε διαθέτει ή προβάλλει κάποιο χαρακτηριστικό που αντιστοιχεί σε ένα βασικό κριτήριο μας επιλογής συντρόφου, π.χ.  χρώμα ματιών, ύψος , κοινωνικό στάτους , επάγγελμα, δεξιότητες κτλ., αρχίζουμε και χτίζουμε ένα ολόκληρο οικοδόμημα σκέψεων και προσδοκιών για αυτό, του προσδίδουμε χαρακτηριστικά και αξίες που ίσως ουδέποτε είχε και ποτέ δεν θα μπορέσει να αποκτήσει. Βλέπουμε μία διαστρεβλωμένη εικόνα μέσα από το πρίσμα της ελπίδας. Ωραιοποιούμε, οραματιζόμαστε, ονειροπολούμε, πετάμε στα σύννεφα….απ’ ‘όπου μια μέρα πέφτουμε κάπως βίαια και απότομα, εξίσου απρόσμενα έτσι όπως ο έρωτας μας χτύπησε την πόρτα.

Αυτή η ικανότητα του μυαλού μας, να πλάττει εικόνες και προσδοκίες ενισχύεται επικίνδυνα και από την προσπάθεια του άλλου να προβάλλει τον καλύτερό του εαυτό. Φοράμε τα καλύτερά μας ρούχα, χρησιμοποιούμε τους καλύτερούς μας  τρόπους, μιλάμε με τα πιο γλυκά λόγια που ξέρουμε. Αυτή η φάση μπορεί να διαρκέσει από λίγες μέρες μέχρι και πολλά χρόνια αφού έχουμε παντρευτεί.

Ο χρόνος όμως γρήγορα περνάει και μία μέρα, με κάποια αφορμή ή και χωρίς,  οι μάσκες πέφτουνε. Τότε η εικόνα που έχουμε για τον άλλον «καθαρίζει», αλλά και η εικόνα που έχει ο/η άλλος/η επίσης καθαρίζει και έρχεται η αποκάλυψη….. ότι τελικά το άτομο που ερωτευθήκαμε δεν είναι αυτό που είχαμε μέσα στο μυαλό μας. Η απογοήτευση και ο θυμός μας πλημμυρίζουν, απογοήτευση και θυμός όχι μόνο για την απέναντι πλευρά που δεν είχε τελικά τα χαρακτηριστικά που περιμέναμε να έχει, αλλά και για τον εαυτό μας που «πέσαμε θύματα απάτης» και επενδύσαμε τόσα πράγματα σε κάτι που τελικά δεν άξιζε.

Και αν είστε από τους τυχερούς, μπορεί το αντικείμενο του πόθου σας, τελικά πραγματικά να κατείχε περισσότερα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά επιλογής συντρόφου που είχατε γράψει στα κρυφά στο ημερολόγιό σας ή σε κάποιο πρόχειρο χαρτί στο γραφείο και τότε αυτό το τόσο επιπόλαιο συναίσθημα του έρωτα θα υποχωρήσει και θα αντικατασταθεί από το πιο ώριμο και εκλογικευμένο συναίσθημα της αγάπης.

Ακόμα μία αιτία απογοήτευση από τον έρωτα είναι η άρνησή μας να δεχτούμε ότι ο άνθρωπος που έχουμε δίπλα μας εξελίσσεται, μεγαλώνει, αλλάζει, έτσι ακριβώς όπως και εμείς. Μπορεί το άτομο που μόλις γνωρίσατε να πλήρη τα περισσότερα από τα κριτήρια που  έχετε θέσει, αυτός ο άνθρωπος όμως σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει πια, θα έχει αλλάξει από τους εσωτερικούς και από τους εξωτερικούς παράγοντες που καθημερινά επιδρούν επάνω μας και διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας καθημερινά. Ειδικά στις μικρότερες ηλικίες και στην εφηβεία αυτές οι αλλαγές είναι τεράστιες και κάπως απότομες και ακραίες. Οπότε αν είστε από αυτούς που δεν αποδέχεστε το δικαίωμα του άλλου να εξελίσσεται και να αλλάζει, τότε σίγουρα θα απογοητευτείτε από τον έρωτα.

Συμπεραίνοντας θα λέγαμε ότι αν δεν θέλετε να απογοητευτείτε από τον έρωτα και δεν θέλετε να σπαταλήστε χρόνο και να επενδύσετε συναισθήματα τζάμπα προσπαθήστε να είστε ο πραγματικός σας εαυτός από την αρχή, και ωθείστε τον σύντροφό σας να κάνει το ίδιο. Αποδεχτείτε τον έτσι όπως είναι.

Μη ωραιοποιείτε την πραγματικότητα …δεν σας συμφέρει. Προσπαθήστε να δείτε τον εαυτό σας , τον σύντροφό σας και την κατάσταση ως τρίτο άτομο. Τι θα του λέγατε τότε???

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

Post comment