Χριστούγεννα και Φαγητό
Οι γιορτές που πλησιάζουν είναι περισσότερο συνυφασμένες με το φαγητό από όλες. Ούτως ή άλλως ζούμε σε μια χώρα της οποίας η κουλτούρα είναι έντονα συνδεδεμένη με το φαγητό. Είναι κυρίαρχο στοιχείο στην παράδοσή μας και συνοδεύει κάθε περίσταση, χαρούμενη ή θλιβερή.
Έτσι, πολύ εύκολα το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες όχι απλώς συνδέονται, αλλά ταυτίζονται στο μυαλό πολλών ανθρώπων με την ίδια την γιορτή. Τι Χριστούγεννα θα ήταν άλλωστε χωρίς αυτά;
Όμως, λειτουργώντας σε ένα πλαίσιο και σε μια περίοδο όπου οι καταχρήσεις είναι περισσότερο από αποδεκτές, αλλά μάλλον αυτονόητες, μαζί με την λήξη των εορτασμών έρχονται και οι ενοχές για τις υπερβολές που έγιναν κατά την διάρκειά τους.
Άλλωστε αυτό το μοτίβο το ξέρουμε, το έχουμε ζήσει και το ξαναζούμε σε επανάληψη κάθε χρόνο αυτή την εποχή. Γιατί λοιπόν δεν το αλλάζουμε; Γιατί δεν μας αρκεί ως υπενθύμιση του μέτρου η ανάμνηση της περσινής χρονιάς, στην οποία βρεθήκαμε με άδειο πορτοφόλι και περιττά κιλά στο ξεκίνημά της;
Αρχικά γιατί η υπενθύμιση των συνεπειών δεν αρκεί για όλους. Οι άνθρωποι δεν έχουν την ίδια αυτοπειθαρχία ή αυτοσυγκράτηση. Για μια προσωπικότητα που δυσκολεύεται ούτως ή άλλως να βάλει μέτρο, η σκέψη πως πέρσι με αυτή την συμπεριφορά έβαλε τρία κιλά ή κατανάλωσε πολύ αλκοόλ και ξόδεψε πολλά χρήματα, δεν είναι αρκετά δυνατή για να συγκρατήσει τον παρορμητισμό.
Αυτές οι προσωπικότητες δεν έχουν καλές δεξιότητες αναστολής μιας συμπεριφοράς και η δικαιολογία των γιορτών, η οποία είναι τόσο κοινωνικά αποδεκτή, τους ταιριάζει και τους ανακουφίζει.
Έπειτα, υπάρχουν και οι καταχρήσεις λόγω συναισθηματικού κενού. Είναι γνωστές εδώ και χρόνια οι στατιστικές οι οποίες αναφέρουν αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων, των κρίσεων, αλλά και των αυτοκτονιών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Υπάρχει μεγάλη συναισθηματική πίεση να είναι όλοι υποχρεωτικά χαρούμενοι, ακόμα κι όταν οι συνθήκες της ζωής τους δεν μπορούν να προκαλέσουν αυτό το συναίσθημα.
Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο, η κοινωνική πίεση γι’ αυτή την υποχρεωτική ευτυχία των Χριστουγέννων εντείνει σε μεγάλο βαθμό τα υπάρχοντα προβλήματα ενός ανθρώπου, γιατί του προσθέτει ενοχές για το γεγονός ότι δεν είναι ευτυχισμένος και δεν μπορεί να μοιραστεί την χαρά που προσπαθούν να κατασκευάσουν οι γύρω του.
Τέλος, τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος επανένωσης. Οι άνθρωποι περνούν χρόνο με συγγενείς που δεν βλέπουν σχεδόν ποτέ, με παλιούς φίλους που έχουν σκορπίσει σε άλλες πόλεις ή χώρες και τους συναντούν δυο φορές τον χρόνο όταν επιστρέφουν. Πηγαίνουν στα χωριά τους και στα μέρη από τα οποία ξεκίνησαν. Όλες αυτές οι συναντήσεις είναι γεμάτες συναισθηματική φόρτιση.
Παλιές συγκρούσεις έρχονται στην επιφάνεια και θέματα κρυμμένα κάτω από το χαλί τείνουν να φανερώνονται. Αυτή η συναισθηματική πίεση και η αναστάτωση κάνει πολλούς ανθρώπους να ξεσπούν σε καταχρήσεις, οι οποίες άλλωστε προσφέρονται απλόχερα μέρες που είναι. Το υπερβολικό φαγητό, η υπερκατανάλωση γλυκών και αλκοόλ, έρχονται ως μια πολύ βολική και εύκαιρη λύση.
Οι ψυχολόγοι Αθήνα και οι ψυχολόγοι Θεσσαλονίκη μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να προετοιμαστεί για τυχόν δύσκολες καταστάσεις στις οποίες πρόκειται να βρεθεί και να του προσφέρει τρόπους διαχείρισης του όποιου άγχους ή θλίψης του προκαλούν ή του εντείνουν τα Χριστούγεννα.
Αν, λοιπόν, νιώθει κανείς ότι θα δυσκολευτεί να περάσει αυτές τις γιορτές και ήδη το κρασί και τα μελομακάρονα φαντάζουν λύση και μοναδική διέξοδος από το βασανιστήριο του οικογενειακού τραπεζώματος, καλό θα είναι να αναζητήσει υποστήριξη. Άλλωστε, οι θελκτικές καταχρήσεις σίγουρα δεν λύνουν το πρόβλημα και σίγουρα έρχονται με το τίμημά τους.
Αφήστε μια απάντηση