Μέχρι πρόσφατα πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι για να επισκεφτείς ψυχολόγο, πρέπει να εμφανίζεις κάποια ψυχοπαθολογία, να είσαι σχιζοφρενής, να είσαι ….»τρελός». Πίστευαν επίσης ότι ο φίλος τους μπορεί να παίξει το ρόλο του ψυχολόγου, να τους ακούσει και να τους συμβουλέψει, ότι η ψυχοθεραπεία διαρκεί για χρόνια, ότι είναι προνόμιο μόνο των πλουσίων, ότι είναι ένα καπρίτσιο, ότι εγκλωβίζεσαι σε μία σχέση εξάρτησης με τον ψυχολόγο όπως και άλλα πολλά. Ευτυχώς αυτή η εσφαλμένη άποψη έχει αλλάξει για τα καλά.
Όπως κάθε επιστήμη έτσι και η ψυχολογία εξελίσσεται και μάλιστα πολύ πιο δυναμικά και γρήγορα σε σχέση με άλλες επιστήμες. Νέες προσεγγίσεις και η τεχνολογία έχουν μπει στην «φαρέτρα» του ψυχολόγου. Ο ψυχολόγος έχει πλέον το ρόλο του εκπαιδευτή/ προπονητή που θα σε μάθει πως να γίνεις ο ίδιος θεραπευτής του εαυτού σου, πως να ανακαλύπτεις και να επιλύεις τις εσωτερικές σου συγκρούσεις, πως να αντιμετωπίζεις τα καθημερινά προβλήματα, και θα σε εκπαιδεύσει σε καινούργιες δεξιότητες και τεχνικές τις οποίες θα χρησιμοποιείς, προκειμένου να διαχειρίζεσαι τα προβλήματα, τις δυσκολίες της ζωής, τις σχέσεις, τον εαυτό σου και τις σωματικές σου λειτουργίες μόνος σου και για πάντα. Και όλα αυτά σε ένα περιορισμένο αριθμό συνεδριών/ μαθημάτων (10-20) σε λίγους μόνο μήνες.
Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι σχεδόν όλες οι αρρώστιες είναι ψυχοσωματικές, δηλαδή έχουν ψυχογενή υπόβαθρο. Όταν είμαστε στεναχωρημένοι, αγχωμένοι, θυμωμένοι, θλιμμένοι το σώμα μας εμφανίζει σειρά από έντονα σωματικά συμπτώματα και αντιδράσεις όπως ταχυκαρδία, ανεβασμένη αρτηριακή πίεση, δύσπνοιες, μουδιάσματα, εφίδρωση, δερματολογικά εξανθήματα, δυσπεψίες, φουσκώματα, ορμονικές διαταραχές και πολλά άλλα. Δηλαδή η ψυχική μας διάθεση προκάλεσε τα σωματικά συμπτώματα που μας κάνουν και υποφέρουμε. Η σύγχρονη ιατρική εστιάζει και αντιμετωπίζει φαρμακευτικά αποκλειστικά και μόνο τα σωματικά συμπτώματα. Δεν ασχολείται όμως καθόλου με τα αίτια που τα έχουν προκαλέσει. Τι μας έκανε να στεναχωρηθούμε, να αγχωθούμε, να θυμώσουμε, τι μας προκαλεί θλίψη; Αυτές είναι ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσουμε αμέσως μόλις εμφανιστούν τα σωματικά συμπτώματα. Εννοείται ότι πρέπει να ασχοληθούμε και με τα σωματικά συμπτώματα! Σε κανέναν δεν του αρέσει να υποφέρει. Αλλά σίγουρα αν θέλουμε να τα «ξεφορτωθούμε» για πάντα, πρέπει να ασχοληθούμε με τα αίτια που τα έχουν προκαλέσει. Και εδώ μας βοηθάει η σύγχρονη ψυχοθεραπεία.
Το σώμα μας μιλάει μέσα από τις αρρώστιες. Το κάθε συναίσθημα επηρεάζει συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου η οποία από την μεριά τις ελέγχει συγκεκριμένα ζωτικά όργανα. Άρα κάθε αρρώστια σχετίζεται με συγκεκριμένα συναισθήματα και έτσι μας ενημερώνει για το ποιό/α την έχει προκαλέσει. Με την βοήθεια του ειδικού ψυχολόγου ο οποίος θα «αποκωδικοποιήσει» τα συμπτώματα θα μπορέσεις να εντοπίσεις την προσωπική αιτία που τα προκάλεσε. Αν η στεναχώρια ή το άγχος που βιώνεις έχει να κάνει με την σχέση/ γάμο σου ή με την δουλειά σου, τότε σίγουρα χρειάζεται να εκπαιδευτείς πως να διαχειρίζεσαι αυτές τις καταστάσεις. Έτσι αυτές δεν θα σου προκαλούν πλέον δυσάρεστα συναισθήματα και εσωτερικές συγκρούσεις, και κατ’ επέκταση σωματικά συμπτώματα.
Εδώ έρχεται ο ρόλος του ψυχολόγου ο οποίος με τις σύγχρονες τεχνικές και μηχανήματα όπως η Βιανάδραση και Νευροανάδραση, θα σε βοηθήσει:
- Να αναγνωρίσεις το αίτιο του προβλήματος
- Να το συνειδητοποιήσεις και να το αποδεχτείς
- Να εκπαιδευτείς σε δεξιότητες όπως οριοθέτηση, διεκδίκηση, σωστή επικοινωνία κτλ. για να μπορέσεις να διαχειριστείς αποτελεσματικά τις καταστάσεις
- Με την βοήθεια της Βιοανάδρασης και της Νευροανάδρασης να εκπαιδευτείς σε τεχνικές ελέγχου των σωματικών σου λειτουργιών, για να μπορείς να τις ρυθμίζεις και τις θεραπεύεις μόνος σου, με τους φυσιολογικούς μηχανισμούς που είδη διαθέτεις, αλλά δεν γνωρίζεις πως να χρησιμοποιείς.
Ο ψυχολόγος είναι ο δάσκαλος της ζωής σου που θα σε μάθει αυτά που δεν σου δίδαξαν ποτέ στο σχολείο και δεν κατάφεραν να σου μάθουν οι γονείς σου, πως να ζεις σε ισορροπία. Μη στερείς αυτό το πολύτιμο δώρο από τον εαυτό σου. Άνοιξε τον δρόμο προς την υγεία και την ευτυχία.
Αφήστε μια απάντηση