Προβλήματα στη σχέση. 10 βήματα για να βελτιώσω τη σχέση μου
Πως να βελτιώσω τη σχέση μου
Αντιμετωπίζεται προβλήματα στη σχέση σας; Το κλειδί για να κάνεις τον σύντροφό σου να σε ακούσει είναι να του δώσεις άφθονη αναγνώριση, εκτίμηση και αποδοχή, όχι μόνο όταν είστε αναστατωμένοι, αλλά ΠΑΝΤΑ.
Το να αναγνωρίσεις την άποψή του/της ή την δική του/της εμπειρία δεν σημαίνει ότι συμφωνείς μαζί του, ούτε σημαίνει ότι εκείνος έχει δίκιο και εσύ άδικο.
Πως μπορώ να δείξω:
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Καταλαβαίνω ότι εσύ………….(πες με δικά σου λόγια ποια είναι η άποψη του συντρόφου σου για την συγκεκριμένη κατάσταση)
Αυτό πρέπει να σε κάνει να νιώθεις …..(φαντάσου ποιο συναίσθημα μπορεί να του δημιουργεί η κατάσταση όπως την βιώνει εκείνος/εκείνη)
Λυπάμαι που νιώθεις ….(πες τι φαντάζεσαι ότι νιώθει)
ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Ρώτησε τον εαυτό σου την ερώτηση: « Ποια πράγματα μου αρέσουν και εκτιμώ στον/την σύντροφό μου;»
Εξέφραζε συχνά στον/την σύντροφό σου την απάντηση που θα δώσεις.
Προσπάθησε να εκφράσεις την εκτίμησή σου με ακρίβεια, με συγκεκριμένο τρόπο, με εικόνες. Δώσε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα από κάποια συγκεκριμένη στιγμή που έχετε ζήσει κατά την οποία εκτίμησες τον/την σύντροφό σου.
ΑΠΟΔΟΧΗ
Αποδοχή είναι να αγαπάς τον/την σύντροφό σου ακριβώς όπως είναι, μ’ όλα τα ελαττώματα. Αγάπη χωρίς όρους. Αυτό είναι ένα από τα βασικά βήματα για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα στη σχέση σας.
Η αποδοχή είναι αλλαγή στάσης και όχι συγκεκριμένη συμπεριφορά, όπως η αναγνώριση και η εκτίμηση.
Πάντοτε ο/η σύντροφός σου έχει κάποια θετική πρόθεση πίσω από κάποια συμπεριφορά, ακόμα και όταν είναι μία συμπεριφορά που σε πληγώνει. Δεν χρειάζεται να αποδεχτείς την συμπεριφορά του που δεν σου αρέσει, χρειάζεται μόνο να συνειδητοποιήσεις ότι όποια και να είναι η συμπεριφορά του πάντοτε υπάρχει από πίσω της μια θετική πρόθεση.
Ρώτα τον εαυτό σου «Ποια είναι η θετική πρόθεση που υπάρχει πίσω από αυτή ή εκείνη την πράξη;»
Το να αποδέχεσαι τον/την σύντροφό σου δεν σημαίνει ότι δεν θα νιώσεις ποτέ ενοχλημένος/η, απλά τον/την αγαπάς πάντα παρ’ όλο που η συμπεριφορά του/της είναι κάποιες στιγμές αδέξια.
Βρες τι είναι αυτό που μαγεύει την καρδιά του/της συντρόφου σου. Ζήτησε του/της να θυμηθεί κάποιες φορές που έχει απόλυτα την αγάπη σου. Ύστερα αφού απαντήσει ρώτησε «Εκείνες τις στιγμές τι ακριβώς ήταν αυτό που σε βοήθησε να καταλάβεις ότι σε αγαπώ αληθινά ;» . Κάνε τις ίδιες ερωτήσεις στον εαυτό σου και πες στο ταίρι σου τι είναι αυτό που λέει ή κάνει και σε βοηθάει να νιώσεις ότι σε αγαπάει αληθινά.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ για να δημιουργήσεις αγάπη πέρα από τις λέξεις:
Να χαμογελάς όταν βλέπεις τον/την σύντροφό σου
Να «καθρεφτίσεις» ή να μιμηθείς την στάση του σώματος, τις κινήσεις ή τις χειρονομίες του/της, όχι όμως και την παραμικρή κίνηση. ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, μην ανησυχείς. Με αυτό τον τρόπο γινόμαστε όμοιοι, και αυτό τον/την κάνει να σε συμπαθήσει ακόμα περισσότερο.
Να αγγίζεις συχνά τον/την σύντροφό σου με έναν τρόπο που να μην έχει σεξουαλική χροιά, αλλά να δείχνει ότι νοιάζεσαι για αυτόν/την. Αυτό θα τον/την κάνει να αισθάνεται ασφάλεια και αγάπη. Η συνταγή είναι:
- Βιταμίνη Α: Αγκαλιάσματα που διαρκούν περισσότερο από δέκα δευτερόλεπτα
- Βιταμίνη Μ: Μασάζ που διαρκούν περισσότερο από τριάντα δευτερόλεπτα.
- Βιταμίνη Α.Α.: Απαλό άγγιγμα στα μαλλιά και στο κεφάλι
- Βιταμίνη Χ: Χάδια σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος που διαρκούν περισσότερο από δέκα δευτερόλεπτα.
Το «σεξ που ηλεκτρίζει» – καθίστε απέναντι από τον/την σύντροφό σας, έτσι ώστε να μπορείτε άνετα να κρατιέστε από τα χέρια. Αρχίστε να κοιτάζεστε μέσα στα μάτια και να αναπνέετε στο ίδιο ρυθμό. Καλύτερα ο άντρας να ακολουθήσει τον ρυθμό της γυναίκας. Συνεχίστε να κοιτάζεστε στα μάτια και να αναπνέετε στον ίδιο ρυθμό για πέντε λεπτά τουλάχιστον. Η αίσθηση είναι ίσως και πιο έντονη από το «κανονικό» σεξ.
Τα τρία «ΤΙ»:
Για να έχεις μία ευτυχισμένη σχέση ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ από την επιμονή σου να έχεις δίκιο και να κατηγορείς τον/την σύντροφό σου. Πώς να τα καταφέρω; Πρέπει πριν αρχίσεις να κατηγορείς να απαντήσεις στις τρις ακόλουθες ερωτήσεις.
– Τι είναι το πιθανότερο που θα συμβεί αν εγώ επιμένω να έχω δίκιο (και να κατηγορώ το σύντροφό μου);
– Τι προτιμώ, να νιώθω ότι αγαπιέμαι ή ότι έχω δίκιο;
– Τι είναι αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα στο σύντροφό μου.
- Αν τελικά διαπιστώσεις ότι προτιμάς να κατηγορείς τον σύντροφό σου από το να νιώθεις ότι αγαπιέσαι, πήγαινε σε ένα άλλα δωμάτιο και απελευθέρωσε το θυμό σου (π.χ. χτύπα με δύναμη τα μαξιλάρια). Αν δεν τα καταφέρεις ακολούθησε την επόμενη τεχνική.
- Πώς να αποφύγω για πάντα τους καυγάδες;
– Οι καυγάδες ξεκινούν όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν ένα προσωρινό έλλειμμα αυτοεκτίμησης. Για αυτό φροντίστε συχνά να γεμίζεται το κουμπαρά αυτοεκτίμησης του συντρόφου σας.
– Εφαρμόστε την τεχνική «Συντονισμός του κουταλιού» – Συμφωνήστε ότι την επόμενη φορά που ο ένας από τους δύο ή και οι δύο θα είστε αναστατωμένοι θα εφαρμόσετε την τεχνική αυτή. Αγκαλιάστε τον/την σύντροφό σας από πίσω, είτε ξαπλωμένοι είτε όρθιοι, και συντονίστε την αναπνοή σας για τέσσερα λεπτά. Εφαρμόστε αυτή την τεχνική και όταν θέλετε να βρεθείτε πιο κοντά χωρίς να μιλάτε.
– Εφαρμόστε την τεχνική «Και τι άλλο;» – όταν ο/η σύντροφός σου είναι αναστατωμένος/η, άφησέ τον/την να μιλάει και ρώτα τον συνέχεια και ήρεμα «Και τι άλλο;», ενθαρρύνοντας τον έτσι να εκτονώσει τα συναισθήματά του. Συμφωνήστε ότι την επόμενη φορά που ο ένας από τους δύο ή και οι δύο θα είστε αναστατωμένοι θα εφαρμόσετε την τεχνική αυτή. Μπορείτε να ορίσετε μία αρνητική συνέπεια για εκείνον που δεν θα τηρήσει την συμφωνία. Είναι καλή ιδέα να κάνετε αυτήν την συμφωνία γραπτά.
– Μέθοδος «ΝΙΩΘΩ-ΘΕΛΩ» – εξέφρασε τα συναισθήματά σου και τις επιθυμίες, αφού έχεις δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Εκφράσου κάπως έτσι: – Όταν εσύ…..(σύντομη περιγραφή της κατάστασης), εγώ νιώθω (λυπημένος, πληγωμένος, φοβισμένος) ή δυσανασχετώ, επειδή έχω…(εξήγησε την ψυχολογική ανάγκη που οδηγεί στο συγκεκριμένο συναίσθημα). (χρησιμοποίησε μόνο τα παραπάνω συναισθήματα ακόμα και να εκφράσεις συναισθήματα όπως θυμωμένος, απογοητευμένος, οργισμένος ή απελπισμένος)
Παράδειγμα:
Είναι λάθος να πεις:
«Νιώθω εντελώς αστήρικτη/ος (μόν/ος) σ’ αυτή τη σχέση»
Είναι πιο σωστό να πεις:
«Όταν εσύ δεν μου μιλάς όλο το βράδυ, νιώθω αληθινά πληγωμένη/ος, επειδή έχω ανάγκη να ξέρω ότι νοιάζεσαι για μένα».
– Αυτό που θέλω είναι …..(περιγραφή της συγκεκριμένης πράξης που θα ήθελε να κάνει ο σύντροφός σου).
– Γίνε πιο συγκεκριμένος/η.
Παράδειγμα:
– Αντί να πεις «Θέλω να είσαι πιο τρυφερός/η», μπορείς να μπεις «Θέλω να με αγκαλιάζεις μόλις μπαίνεις στο σπίτι».
Έτσι είσαι συγκεκριμένος/η τι σημαίνει για σένα να είναι κάποιος τρυφερός. Όσο πιο ξεκάθαρος είσαι με τον/την σύντροφό σου τόσο πιο πιθανό είναι να σου το δώσει, και τόσο πιο απίθανο είναι να ενεργοποιηθεί ο ανιχνευτής κατηγορίας του/της.
- Οι μαγικές «ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ»– χρησιμοποίησε μεταφορές για να τραβήξεις την προσοχή του συντρόφου σου.
Πώς φτιάχνουμε μεταφορές που εκφράζουν θετικά συναισθήματα :
– Αποφάσισε ποια είναι η συγκεκριμένη συμπεριφορά που θέλεις να έχει ο/η σύντροφός σου και καθόρισε την με μία πρόταση.
– Ρώτα τον εαυτό σου: « Σε ποια περίπτωση ήθελε ο/η σύντροφός μου κάτι αντίστοιχο και με την ίδια ένταση;»
– Γράψε διάφορες περιπτώσεις και διάλεξε εκείνη που σου φαίνεται καλύτερη
– Πες στον/την σύντροφό σου: «Όταν εσύ…(περιγραφή της επιθυμητής συμπεριφοράς), αυτό με κάνει και νιώθω όπως εσύ τότε που…(περιγραφή της θετικής εμπειρίας που είχε ο/η σύντροφος σου). Ελπίζω ότι θα το κάνεις αυτό πιο συχνά, επειδή έχει πολύ θετική επίδραση πάνω μου.»
Μεταφορές για να εκφράσεις θετικά συναισθήματα
Όταν μου λες …νιώθω σαν να χτυπάει κάποιος την πόρτα και να μου ανακοινώνει ότι κέρδισα το λόττο.
Όταν κάνεις ….νιώθω σαν να έχουν μαζευτεί όλοι οι άνθρωποι που αγαπώ για να μου κάνουν ένα πάρτι-έκπληξη.
Όταν με αγκαλιάζει και μου χαμογελάς όταν γυρίζει στο σπίτι από την δουλειά, νιώθω σαν να μου κάνουν το πιο ακριβό δώρο.
Πώς φτιάχνουμε μεταφορές που εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα :
– Κάνε τα συναισθήματά σου πολύ συγκεκριμένα. (θυμός, λύπη, ενοχή κτλ.)
– Ρώτα τον εαυτό σου: «Σε ποια περίπτωση έχει νιώσει ο/η σύντροφός μου έτσι όπως νιώθω εγώ τώρα, και με την ίδια ένταση;»
– Γράψε αυτές τις περιπτώσεις και επέλεξε εκείνη που σου φαίνεται καλύτερη.
– Πες στο ταίρι σου: «Όταν συμβαίνει…(σύντομη περιγραφή της κατάστασης), νιώθω όπως ένιωθες και εσύ όταν….(σύντομη αναφορά της ανάλογης περίπτωσης).
Μεταφορές για να εκφράσεις αρνητικά συναισθήματα
Όταν μου λες …νιώθω σαν μικρό παιδί που το έχει εγκαταλείψει η μητέρα του.
Όταν κάνεις ….νιώθω σαν να μου δίνουν μια γροθιά στο στομάχι
Όταν κάνει ….νιώθω σαν να είμαι εντελώς γυμνός/η σε μία επίσημη δεξίωση.
- Γίνε καλός ακροατής!
Χρειάζεται να κάνεις ερωτήσεις στον/την σύντροφό σου για να καταλάβεις απόλυτα την άποψη και τα συναισθήματά του. Αν ο/η σύντροφός σου πει κάτι που σου φαίνεται ότι δεν είναι αλήθεια ή ότι είναι εντελώς εξωπραγματικό, αντί να θυμώσεις ή να πάρεις αμυντική στάση, ενεργοποίησε την περιέργειά σου. Προσπάθησε να μάθεις πως εκείνος/η απέκτησε αυτήν την άποψη της πραγματικότητας. Κάνε του/της τέσσερις ερωτήσεις:
Πως νιώθεις για …..(τη συγκεκριμένη κατάσταση)
Γιατί νιώθεις έτσι;
Τι σε κάνει να πιστεύεις …(οτιδήποτε είναι εκείνο που πιστεύει);
Μπορώ να κάνω κάτι για να νιώσεις καλύτερα;
Καλή επιτυχία
Αφήστε μια απάντηση