Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που συνοδεύεται από ψυχολογικές και βιολογικές αλλαγές. Είναι μία συναισθηματική κατάσταση όπου η έντασή της ποικίλει από έναν απλό ερεθισμό μέχρι την έντονη οργή. Όταν θυμώνουμε οι φυσιολογικές μας λειτουργίες μεταβάλλονται. Η καρδιαγγειακή μας λειτουργία, η αναπνευστική μας λειτουργία και η έκκριση ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη από τα επινεφρίδια αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό.
Ο θυμός μπορεί να προκληθεί τόσο από εξωτερικούς όσο και από εσωτερικούς παράγοντες. Μπορεί να θυμώνουμε κατά ενός συγκεκριμένου ατόμου, κατά μίας κατάστασης ή ακόμα και εξαιτίας προβλημάτων που εντοπίζονται μέσα μας.
Ο θυμός λοιπόν είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα, το οποίο κατά καιρούς βιώνουμε όλοι μας. Όπως όλα τα συναισθήματα έτσι και ο θυμός δεν είναι ούτε καλός, ούτε κακός. Γεννιόμαστε με αυτόν, άρα αποτελεί χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης μας. Ο χρόνιος και έντονος όμως θυμός μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην υγεία μας, στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική μας ζωή.
Γιατί όμως θυμώνουμε;
- Για να αποκτήσουμε τον έλεγχο
- Για να αισθανθούμε δυνατοί
- Για να αντιδράσουμε στην αδικία
Πώς εκφράζουμε τον θυμό;
- Με σκληρότητα και άσκηση υπερβολικής κριτικής
- Με εκδικητική διάθεση
- Με παρορμητικότητα και ευρεθιστότητα
- Με νευρικότητα και υπερκινητικότητα
- Με συναισθηματική απάθεια
- Με ψυχαναγκαστική συμπεριφορά
Πως μπορούμε να απαλλαγούμε από τον θυμό;
- Πρέπει να ψάξουμε μέσα μας για να βρούμε την αιτία του θυμού
- Να αναλογιστούμε τις αρνητικές επιπτώσεις του θυμού στην ψυχική μας ισορροπία
- Η συγχώρεση του εαυτού μας αλλά και των άλλων λειτουργεί απελευθερωτικά
- Να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στο θέμα που μας θυμώνει, αντί να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην άσκηση κριτικής ή εκδικητικότητας.
- Να προσπαθήσουμε να χαλαρώσουμε το σώμα μας απομακρύνοντας την ένταση από τους μύες μας.
Αφήστε μια απάντηση