Παρεμβατική μητέρα: Καμιά σχέση δεν είναι τόσο σημαντική όσο αυτή της μητέρας με το παιδί. Είναι η πρωταρχική σχέση όλων μας, ο πρώτος ασφαλής δεσμός, η πρώτη σχέση αληθινής αγάπης. Πρόκειται για μια έντονη σχέση, η οποία έχει καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη της ψυχικής μας υγείας και την εξέλιξη της προσωπικότητας μας.
Καθώς όμως τα παιδιά μεγαλώνουν οι ρόλοι αρχίζουν να αλλάζουν, κάποιοι κύκλοι κλείνουν και κάποιοι άλλοι ξεκινούν. Με την ενηλικίωση, λοιπόν, των παιδιών, ο δεσμός μητέρας παιδιού αλλάζει και παίρνει άλλη μορφή. Τα παιδιά είναι πλέον ενήλικοι και χτίζουν τον δικό τους κόσμο. Πολλές φορές οι μητέρες δεν είναι έτοιμες για αυτή την αλλαγή, δηλαδή να δούνε τα παιδιά τους ως αυτόνομες προσωπικότητες και αυτό δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων.
Υπάρχουν διάφοροι, εμείς θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τον τύπο της παρεμβατικής μητέρας και να προσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά της
- Αδυνατεί να καταλάβει πως το παιδί της έχει πλέον μεγαλώσει και μπορεί να αποφασίζει για τον εαυτό του
- Δεν διστάζει να επέμβει στη ζωή του παιδιού της, να το προσβάλλει ή να απαιτεί συγκεκριμένες συμπεριφορές
- Δημιουργεί ενοχές προκειμένου να επιτυγχάνει τα θέλω της
- Αποζητάει διαρκώς την προσοχή και να αποτελεί το επίκεντρο στη ζωή του παιδιού της
- Εκφράζει την γνώμη της για τα πάντα, ακόμη και αν δεν της έχει ζητηθεί και προσπαθεί να την επιβάλλει γιατί θεωρεί πως είναι η πιο σωστή
- Παρεμβαίνει διαρκώς στις αποφάσεις και στην ζωή του παιδιού της
- Προσπαθεί να επιβάλλει τα πρέπει και τα θέλω της
Πώς να αντιμετωπίσετε την παρεμβατική μητέρα σας:
Η αυτογνωσία και η αναγνώριση είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσει κανείς να αντισταθεί, να διεκδικήσει τα θέλω του και να ζήσει τη ζωή που θέλει.
- Θέστε ξεκάθαρα τα όρια σας. Μην επιτρέπετε την παρεμβατική της συμπεριφορά με το να μην ξεκαθαρίζετε την θέση σας.
- Προσπαθήστε να την αντιμετωπίσετε θεωρώντας τον εαυτό σας ισάξιο με εκείνη και όχι ως παιδί που έρχεται σε σύγκρουση με την μητέρα του.
- Παραμείνετε ήρεμοι και αιτιολογείστε τις αποφάσεις σας.
- Βάλτε τους δικούς σας κανόνες γύρω από την νέα μορφή της σχέσης σας, τονίστε την σημασία τους και εφαρμόστε τους με συνέπεια και σταθερότητα, ώστε να τους ακολουθήσει και εκείνη.
- Προσπάθηστε να κατανοήσετε τι είναι αυτό που πραγματικά σας κάνει ευτυχισμένους και στηριχτείτε στις δυνάμεις σας.
Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίστε τις προτεραιότητες σας, πιστέψτε στον εαυτό σας και στις ικανότητες σας και ζητήστε βοήθεια εάν στην παρούσα φάση δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε κάποιες καταστάσεις μόνοι σας.
Agathi Rodi says
Πολύ καλό το άρθρο