Κατάθλιψη Οδηγός Βοήθειας
Οδηγός για Σένα που πάσχεις & την Οικογένειά σου
Βοήθησε τον εαυτό σου, όσο γίνεται!!!
Η κατάθλιψη είναι μία διαταραχή η οποία σε κάνει να νιώθεις στεναχωρημένος, λυπημένος, κουρασμένος, δυστυχισμένος, αγχωμένος, εξαντλημένος, ανάξιος, αποτυχημένος, ένοχος, απελπισμένος κτλ. Δεν έχεις διάθεση να ασχοληθείς με τίποτα. Θέλεις να τα παρατήσεις όλα. Θυμήσου, όμως, ότι όλα αυτά είναι απλά συμπτώματα της κατάθλιψης και υποχωρούν με την κατάλληλη θεραπεία.
– Μην είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου,
– Μη τον επικρίνεις
– Μη έχεις υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες από τον εαυτό σου
– Πέρα από την βοήθεια που σου προσφέρει ο ψυχολόγος σου, μπορείς και εσύ να βοηθήσεις τον εαυτό σου, συμμετέχοντας σε ομάδες βοήθειας, σε δραστηριότητες, ασκήσεις και χόμπι.
– Απέφευγε τις υπερβολές και τους μεγάλους στόχους
– Ο ψυχολόγος σου μπορεί να σου προτείνει χρήσιμα βιβλία και άλλες στρατηγικές αυτοβοήθειας.
Τα φάρμακα δεν βοηθούν πάντα. Δεν είναι για όλους. Πολλές φορές ανακουφίζουν απλά τα συμπτώματα, αλλά δεν προσφέρουν μόνιμη θεραπεία. Γίνε εσύ θεραπευτείς του εαυτού σου. Έχεις την δύναμη μέσα σου. Για να την ανακαλύψεις όμως είναι απαραίτητο να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό ψυχολόγο που μπορεί να σε βοηθήσει και να σου συμπαρασταθεί στον αγώνα σου.
Πως μπορώ να βοηθήσω έναν φίλο/συγγενή με κατάθλιψη;
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τον ενθαρρύνετε να απευθυνθεί σε ειδικό ψυχολόγο, για να ζητήσει βοήθεια. Μπορείτε, επίσης, να τον υποστηρίζετε συναισθηματικά. Οι φίλοι και οι συγγενείς μπορούν να παρέχουν ένα υποστηρικτικό πλαίσιο στο άτομο που πάσχει από κατάθλιψη, κάτι το οποίο είναι εξίσου σημαντικό με την θεραπεία του
Εάν δεν ξέρετε πώς, συμβουλευτείτε εσείς κάποιον ειδικό, που θα σας καθοδηγήσει.
Το πιο σημαντικό είναι να τον κατανοήσετε, να τον περιβάλλετε με στοργή και αγάπη και να τον ενθαρρύνετε διαρκώς. Μη τον κατακρίνεται για το πως νιώθει και πως σκέφτεται. Μη ξεχνάτε ποτέ ότι πάσχει από μία διαταραχή η οποία δεν είναι ορατή / χειροπιαστή, αλλά υπάρχει κάπου εκεί μέσα του και τον βασανίζει. Ο ίδιος δεν φταίει για το πώς νιώθει, ούτε θέλει να αισθάνεται και να συμπεριφέρεται έτσι, ούτε μπορεί από μόνος να τα καταφέρει. Προσπαθήστε να τον κινητοποιήσετε. Αν αρνηθεί, όμως, μην τον πιέζετε. Υπενθυμίστε του ότι με την κατάλληλη θεραπεία σύντομα θα αισθανθεί καλύτερα.
Το χειρότερο που μπορείτε να του πείτε είναι: «Εσύ; Τόσο δυνατός άνθρωπος, πως έγινες έτσι; Τίποτα δεν έχεις! Όλα είναι μέσα στο μυαλό σου. Κάνε κάτι! Μπορείς!!!»
Πράγματι ο άνθρωπος αυτός ήταν και είναι πολύ δυνατός, πράγματι όλα ξεκινάν από το μυαλό, πράγματι μπορεί να κάνει κάτι, αλλά…….όχι μόνος του. Χρειάζεται βοήθεια από κάποιον ειδικό και από σένα. Χρειάζεται υποστήριξη. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν έχει τίποτα. Η κατάθλιψη είναι μία διαταραχή η οποία όμως με την κατάλληλη τεχνική θεραπεύεται. ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ. Δεν πρέπει να έχουμε απαιτήσεις από το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη. Εάν το άτομο αυτό είχε σπάσει το πόδι του, θα του ζητούσατε να πάει για ψώνια και να κουβαλήσει τις σακούλες μόνος του; Είμαι σίγουρη πως όχι.
Τι πρέπει να πω στον σύντροφο και τους συγγενείς μου, για την κατάθλιψη;
Πολλές φορές ο άνθρωπος που υποφέρει από κατάθλιψη πιστεύει ότι κουράζει, ταλαιπωρεί ή / και απογοητεύει την οικογένειά του.
Άλλες φορές, οι συγγενείς, αγνοώντας τη νόσο και παρερμηνεύοντας τα συμπτώματά της, νομίζουν ότι ο ασθενής δεν τους αγαπάει πλέον και αδιαφορεί για αυτούς.
Άλλοτε, θεωρούν τον εαυτό τους υπεύθυνο για το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον άνθρωπό τους.
Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν όλοι ότι η κατάθλιψη είναι απλώς μια ασθένεια, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης η πνευμονία και τόσες άλλες.
Θα ήταν πολύ χρήσιμο στην επόμενη επίσκεψή σου στον/στην ψυχολόγο να έρθουν μαζί σου. Θα συζητήσει μαζί τους. Θα τους ενημερώσει έγκυρα και διεξοδικά και αυτοί, απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις, θα σας συμπαρασταθούν αποτελεσματικότερα.
Αφήστε μια απάντηση