Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε
Οι επαναλαμβανόμενες και ανεξέλεγκτες σκέψεις ή συμπεριφορές (τοποθέτηση αντικειμένων με συγκεκριμένο και ακριβή τρόπο) είναι χαρακτηριστικά των ατόμων με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή.
Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (Obsessive–compulsive disorder-OCD), ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές και προκαλεί αρκετές δυσκολίες στην καθημερινότητα των ατόμων, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην κοινωνική και προσωπική ζωή τους.
Τα άτομα που πάσχουν από την παραπάνω διαταραχή μπορεί να έχουν ιδεοληψίες ή/και ψυχαναγκασμούς.
Τι είναι οι ιδεοληψίες;
Οι ιδεοληψίες είναι ιδέες στις οποίες προσκολλάται το άτομο και επηρεάζουν την καθημερινή συμπεριφορά του, ακόμη και αν κατανοεί πλήρως ότι αυτές είναι παράλογες ή αντίθετες με τις πεποιθήσεις του.
Μπορεί να μοιάζουν με φοβίες (π.χ. φόβος μόλυνσης ή θανάτου) ή με ακούσια εμμονή σε αριθμούς ή ιδέες που προκαλούν άγχος και αμφιβολίες στα άτομα (π.χ. αμφιβολία για το αν το άτομο κλείδωσε το σπίτι).
Τι είναι οι ψυχαναγκασμοί;
Οι ψυχαναγκασμοί αποτελούν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (εμμονικές) με μορφή τελετουργίας ή και με μορφή τικ (επαναλαμβανόμενες κινήσεις), ενώ απασχολούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητας των ατόμων.
Η ανάγκη για ακριβή τακτοποίηση πραγμάτων, η υπερβολική καθαριότητα, η αριθμομανία, η εμμονή με την καραμέτρηση, η αναγωγή κάθε πράξης σε τελετουργία με σκοπό την επίτευξη της τελειότητας, αποτελούν μερικά παραδείγματα ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς.
Μολονότι τα άτομα εντοπίζουν την υπερβολή που ενέχουν οι ιδεοληψίες και οι ψυχαναγκασμοί, εντούτοις αντιμετωπίζουν εξαιρετικές δυσκολίες στο να σταματήσουν. Η συμπεριφορά των ατόμων με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή πηγάζει από το φόβο με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι, στην ιδέα πως αδυνατούν να ελέγξουν καταστάσεις της ζωής τους και το φόβο πως θα «παρασυρθούν» σε συμπεριφορές και ιδέες άκρως αντίθετες των πεποιθήσεών τους.
Αντιμετώπιση Ιδεοψυχαναγκαστικών Διαταραχών
Τα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή βιώνουν ένα συνεχές άγχος καθώς δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, παρά μόνο παροδικά, τη στιγμή που καταφεύγουν στις ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, ενώ υπάρχει άμεση συσχέτιση με την εμφάνιση κατάθλιψης λόγω της δυσκολίας τους να λειτουργήσουν και να είναι ικανοποιημένοι με την καθημερινότητά τους.
Τα άτομα αυτά, μπορούν να βοηθηθούν με τη χρήση φαρμάκων που θα τους βοηθήσουν να ηρεμήσουν από τα συμπτώματα άγχους, ωστόσο με τη βοήθεια ψυχολόγου μπορούν αφ’ ενός να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους τους, αφετέρου να αντιμετωπίσουν την εμμονική συμπεριφορά που τους δημιουργούν οι παράλογες σκέψεις.
Οι ψυχολόγοι Αθήνα και οι ψυχολόγοι Θεσσαλονίκη μπορούν να σας καθοδηγήσουν αποτελεσματικά στη διαχείριση του έντονου άγχους που προκαλούν οι αρνητικές και δυσλειτουργικές σκέψεις.
Μέσω της Βιοανάδρασης, τα άτομα μπορούν να εκπαιδευτούν στο να ελέγχουν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες, τον καρδιαγγειακό τους παλμό, την αναπνοή τους αλλά και τα επίπεδα διέγερσης τους. Έτσι καταφέρνουν τη μείωση των επιπέδων άγχους στον οργανισμό, και ως εκ τούτου τα άτομα αποκτούν τον έλεγχο του σώματός τους και κατ επέκταση της ηρεμίας τους.
Η Νευροανάδραση συμβάλλει στη μεταβολή των εγκεφαλικών συχνοτήτων των ατόμων, ώστε αυτές να επανέλθουν στη φυσιολογική τους λειτουργία, αυτή της ηρεμίας και της χαλάρωσης, χωρίς την παρουσία των εμμονών και άλλων δυσλειτουργικών μοτίβων.
Ψυχολόγος- Κατερίνα Παπαστεργιάδου