Ο Εθισμός στο Διαδίκτυο είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης και αναφέρεται στην «καταναγκαστική, υπερβολική χρήση του διαδικτύου και τον εκνευρισμό ή δυσθυμική συμπεριφορά που παρουσιάζεται κατά τη στέρησή της».
Το διαδίκτυο αποτελεί αναγκαίο εργαλείο ενημέρωσης, κοινωνικής επαφής και ψυχαγωγίας. Η υπερβολική ενασχόληση όμως δημιουργεί κινδύνους ανάπτυξης ακραίων συμπεριφορών.
Τα αίτια για την εμφάνιση αυτού του εθισμού είναι ποικίλα. Αρχικά το Ίντερνετ έχει την ικανότητα να καλύψει πολλές από τις ψυχολογικές ανάγκες ενός ατόμου. Μπορεί να δημιουργήσει την εικόνα ενός ιδανικού εαυτού, όπου το άτομο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να έχει περιορισμούς και συνέπειες.
Ο χρήστης μπορεί να μπει και να βγει όποτε θέλει, ενώ μπορεί να καλύψει την όποια εξωτερική εμφάνιση, αφού δεν υπάρχει οπτική επαφή.
Ταυτόχρονα, μπορεί κανείς να υποδυθεί διαφορετικούς ρόλους ή να υιοθετήσει διαφορετικές ταυτότητες ανάλογα με την εκάστοτε διαδικτυακή εμπειρία, εξαιτίας της ανωνυμίας.
Επιπλέον, ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, υπερκινητικότητα και κοινωνική φοβία.
Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:
- Συμπτώματα συνδρόμου απόσυρσης, όπως ψυχοκινητική διέγερση, εκούσια ή ακούσια κίνηση δακτυλογράφησης των δακτύλων του χεριού, άγχος, έμμονη σκέψη για το διαδίκτυο και όνειρα για το διαδίκτυο.
- Κατανάλωση υπερβολικού χρόνου ή και χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το διαδίκτυο.
- Έκπτωση λειτουργικότητας του ατόμου σε κοινωνικό, οικογενειακό αλλά και προσωπικό επίπεδο.
- Μειωμένη επίδοση στο σχολείο λόγω των πολλών ωρών που περνάει ο έφηβος στο διαδίκτυο.
- Σε προχωρημένες περιπτώσεις ο έφηβος δεν κοιμάται, παραμελεί την προσωπική του υγιεινή, μπορεί να σταματήσει ακόμα και το σχολείο. Ακόμη, απομονώνεται, από την οικογένεια και τους φίλους του, γίνεται επιθετικός, μπορεί να κλέβει χρήματα από του γονείς για να παίζει. Τέλος, φτάνει σε σημείο να μην τρώει ή και το αντίθετο.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου έχουν προταθεί και εφαρμοστεί κατά καιρούς διάφορες μέθοδοι όπως η κινητοποιητική συνέντευξη, το γνωστικό- συμπεριφορικό μοντέλο θεραπείας, η συμβουλευτική παρέμβαση στην οικογένεια, οι ομάδες απεξάρτησης και κατά συνθήκη χρήση φαρμακοθεραπείας. Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση του εθισμού στο Διαδίκτυο έχει και η συμβουλευτική στην οικογένεια, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, που θα δράσει αποτελεσματικά στη θεραπεία.
Η χρήση του Διαδικτύου είναι ένα πολύ σημαντική και δεν πρέπει να στοχοποιείται. Η σωστή χρήση και ο ορισμός ορίων είναι το κλειδί για μια ασφαλή πλοήγηση.
Αφήστε μια απάντηση