Εργασιακός τομέας και ψυχική υγεία
Ο άνθρωπος δεν έχει μόνο την ανάγκη να επιβιώνει, έχει την ανάγκη να εκπληρώνει ολόκληρο το ανθρώπινο δυναμικό του, δηλαδή να καταφέρει να πραγματώσει προσωπικές του επιθυμίες, όνειρα και στόχους!
Σύμφωνα με την ανθρωπιστική ψυχολογία, η μη εκπλήρωση του ανθρώπινου δυναμικού μας και μόνο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας υγεία!
Λαμβάνοντας υπόψη, την κλασσική και διαχρονική θεωρία του Holland, ολοκληρώνουμε την επαγγελματική μας ταυτότητα και παράλληλα μεγιστοποιούμε την εργασιακή μας απόδοση, όταν τα επαγγέλματα που επιλέγουμε, ταιριάζουν με τα επαγγελματικά μας ενδιαφέροντα και την προσωπικότητά μας.
Με βάση αυτή την λογική, όταν ένα επάγγελμα δεν μας ταιριάζει, πιεζόμαστε περισσότερο για να ανταπεξέλθουμε, δεν βάζουμε σε λειτουργία τα κίνητρα εξέλιξης και δεν εκπληρώνουμε γενικότερα τους επαγγελματικούς μας στόχους ή προσδοκίες.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να διευκρινιστεί ότι, όταν αναφερόμαστε σε στόχους ή προσδοκίες, δεν εννοούμε μόνο τον οικονομικό παράγοντα, ο οποίος βέβαια είναι πολύ σημαντικός και καθοριστικός. Μπορεί επίσης να αναφερόμαστε σε διαφορετικές δεξιότητες ή διαφορετικές κλίσεις, που είτε συνθέτουν ένα εργασιακό πλαίσιο που μας ταιριάζει, ή αντίθετα ένα εργασιακό πλαίσιο που μας δυσκολεύει αφάνταστα.
Τα πράγματα σαφώς δυσκολεύουν, όταν δεν καλύπτονται οι βασικές ανάγκες και όταν υπάρχει μακροχρόνια ανεργία.
Δεν είναι λίγες οι μελέτες που τονίζουν την κοινωνιο-επιδημιολογική συσχέτιση (Murali & Oyebode, 2015), δηλαδή μια αυξητική τάση των ψυχικών παθήσεων, που παρατηρείται στη σύγκριση μεταξύ μιας φτωχής περιοχής και μιας περιοχής με καλό δείκτη βιοτικού επιπέδου.
Φυσικά, οι μελέτες αυτές δεν υποστηρίζουν, ότι η ψυχική υγεία συνάδει με το πόσο ευκατάστατος είναι κάποιος, αλλά ότι σε ευάλωτα κοινωνικές ομάδες οι αρνητικές επιπτώσεις είναι δυσμενέστερες.
Η κατεύθυνση της Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας επιδιώκει να δώσει πρακτικές και άμεσες λύσεις στα παραπάνω θέματα. Αποτελεί μια πρακτική προσέγγιση, που απευθύνεται σε όσους αναζητούν την αρχή της σταδιοδρομίας τους, σε όσους ήδη εργάζονται, αλλά βρίσκονται σε φάση διερεύνησης ως προς την εκπλήρωση επαγγελματικών στόχων, προσδοκιών και ενδιαφερόντων, σε όσους δεν έχουν καλλιεργήσει επικοινωνιακές δεξιότητες ή δυσκολεύονται σε θέματα διεκδίκησης και επίλυσης συγκρούσεων και σε όσους δυσκολεύονται να βρουν αυτό που πραγματικά τους ταιριάζει!
Μαρία Σαββίδου, Ψυχολόγος Α.Π.Θ. – Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Οι ψυχολόγοι Αθήνα και οι ψυχολόγοι Θεσσαλονίκη μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί σας και να σας προσφέρουν την συμβουλευτική καθοδήγηση την οποία χρειάζεστε.
Το άρθρο σας είναι πολύ χρήσιμο, ταυτίζομαι γιατί και εγώ έχω επιχείρηση με εργαζομένους και φυσικά όλοι χρειάζονται τον ψυχολόγο τους. Το καλό αφεντικό νομίζω κάνει τη διαφορά στον εργασιακό χώρο γιατί το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.