Είδη βιοανάδρασης
Ηλεκτροδερμική βιοανατροφοδότηση – GSR
Χρησιμοποιείται για την μέτρηση και την διαχείριση του άγχους και της συμπαθητικής διέγερσης του αυτόνομου νευρικού συστήματος, καθώς και για την εκπαίδευση του θεραπευόμενου σε τεχνικές βαθιάς χαλάρωσης. Κατά την διάρκεια της συνεδρίας τοποθετούνται ειδικοί αισθητήρες στα δάχτυλα του χεριού, οι οποίοι οπτικοποιούν τα βιοσήματα σε ειδική οθόνη, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στον θεραπευόμενο να παρακολουθεί το επίπεδο της έντασης του οργανισμού του, και να εντοπίζει τους στρεσογόνους παράγοντες που τον επηρεάζουν. Με την επίτευξη των επιθυμητών στόχων, ακούγονται ενθαρρυντικοί ήχοι και εμφανίζονται χαλαρωτικές εικόνες στην οθόνη, κάτι το οποίο «επιβραβεύει» τον θεραπευόμενο, τον βοηθάει να χαλαρώσει και να αρχίσει να ελέγχει τα επίπεδα του άγχους του. Επίσης το άτομο εκπαιδεύεται σε ειδικές τεχνικές χαλάρωσης με σκοπό να τις εφαρμόσει στην καθημερινότητά του.
Φωτοπληθυσμιογράφος – BVP (Blood Volume Pulse)
Ο αισθητήρας BVP χρησιμοποιείται για την μέτρηση της συστολής και της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων. Με την συγκεκριμένη μέτρηση το άτομο έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει την αγγειοκινητική του δραστηριότητα η οποία ελέγχεται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Επίσης μπορεί να μας παρέχει συπληρωματικά διαγνωστικά δεδομένα σχετικά με την λειτουργία του καρδιοαγγειακού συστήματος. Η διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος προκαλεί συστολή των αγγείων και επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος και την αιμάτωση των άκρων. Αυτές οι αλλαγές γίνονται αντιληπτές από τον αισθητήρα BVP ο οποίος τις καταγράφει και τις μεταφέρει στην ειδική οθόνη. Παρακολουθώντας τα σήματα το άτομο έχει την δυνατότητα να ελέγξει την συμπαθητική του διέγερση και την λειτουργία των αγγείων του. Ο φωτοπληθυσμιογράφος BVP χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, του συνδρόμου Raynaud, για την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, για την διαχείριση του στρές, για τον έλεγχο της καρδιακής και αγγειακής λειτουργίας κ.α.
Ηλεκτρομυογραφική βιοανατροφοδότηση – EMG
Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ψυχοσωματικών προβλημάτων όπως:
πονοκέφαλοι (Κεφαλαλγία ΤΤ, ημικρανία)
αυχενικό σύνδρομο
πόνος στη μέση (οσφυαλγία)
κροταφογναθικό σύνδρομο,
καταπολέμηση του άγχους, κ.α,
αλλά και για την αποκατάσταση μυϊκών και κινητικών δυσλειτουργιών καθώς και για την ακράτεια ούρων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, τοποθετούνται στο άτομο επιφανειακά ηλεκτρόδια πάνω στους μύες που έχει εντοπιστεί το πρόβλημα. Το άτομο έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει απευθείας στην οθόνη τη μυϊκή του ένταση. Με αυτό τον τρόπο, εκπαιδεύεται στον έλεγχο αυτής της έντασης με σκοπό να μειώσει τον πόνο και να κινητοποιήσει μυϊκές ομάδες που έχουν ατροφήσει / αδρανήσει. Η ηλεκτρομυογραφική βιοανατροφοδότηση χρησιμοποιείται επίσης στους αθλητές με στόχο την βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης, τον έλεγχο της μυϊκής τους τάσης κ.α.
Αναπνευστική λειτουργία – RSP
Η αναπνοή αποτελεί μία από τις πιο βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γίνεται με το σωστό τρόπο καθώς σχετίζεται άμεσα με τη διαχείριση του στρες, αλλά και με άλλες φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Ο αισθητήρας της αναπνοής του μηχανήματος της βιοανατροφοδότησης NEXUS 10 μετρά την έκταση του διαφράγματος κατά την εισπνοή και την εκπνοή. Το άτομο εκπαιδεύεται σταδιακά στην σωστή λειτουργία του αναπνευστικού του συστήματος καθώς και στη χαλάρωση. Πιο ειδικά, ο συγκεκριμένος αισθητήρας χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων όπως η δύσπνοια, το άσθμα κ.α., αλλά και για την ειδική εκπαίδευση στην διαχείριση της αναπνοής από αθλητές, τραγουδιστές και άλλες ομάδες.
ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΙΚΗ ΒΙΟΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ – EEG
Η Νευροανάδραση είναι μία στρατηγική μάθησης, η οποία καθιστά τον άνθρωπο ικανό να μεταβάλλει τα εγκεφαλικά του κύματα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία μέθοδο άμεσης, συστηματικής κι επιλεκτικής εκγύμνασης του εγκεφάλου. Όπως χρησιμοποιούμε στο γυμναστήριο τα κατάλληλα όργανα για να δυναμώσουμε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, παρομοίως χρησιμοποιούμε τα αντίστοιχα μηχανήματα και τεχνικές της Νευροανάδρασης για να καλλιεργήσουμε τη συγκέντρωση ή τη χαλάρωση. Αυτή η εκπαίδευση συμβάλλει στην επίτευξη μίας ήρεμης αλλά γρήγορης διανοητικής κατάστασης. Πρόκειται για μία εφαρμογή της βιοανάδρασης, κατά την οποία το άτομο μπορεί να παρακολουθήσει σε ειδική οθόνη το ηλεκτροεγκεφαλογράφημά του, στο οποίο παρουσιάζεται η εγκεφαλική του δραστηριότητα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το άτομο εκπαιδεύεται στον έλεγχο της δραστηριότητας του κεντρικού νευρικού του συστήματος. Με τη βοήθεια αισθητήρων που τοποθετούνται στο κεφάλι γίνεται η μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, η οποία γίνεται αντιληπτή μέσω βίντεο, εικόνων και ήχου. Το άτομο παίρνει άμεση πληροφόρηση για αυτή, γεγονός που το βοηθάει να την ελέγξει.Αυτό το είδος της βιοανάδρασης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του άγχους, της κατάθλιψης, της επιληψίας, των κεφαλαλγιών και της ημικρανίας, των διαταραχών ύπνου, του αυτισμού, του χρόνιου πόνου, της διάσπασης προσοχής, των μαθησιακών δυσκολιών, προβλήματα συγκέντρωσης, αλκοολισμός, άλλες εξαρτήσεις κ.α. Τι είναι τα εγκεφαλικά κύματα; Η μέτρηση και καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου ονομάζεται ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (Η.Ε.Γ.). Ο RichardCaton ανακάλυψε το Η.Ε.Γ. στα ζώα το 1875, ενώ το 1929, o Γερμανός ψυχίατρος HansBerger, ανέπτυξε και εφήρμοσε τις πρώτες Η.Ε.Γ. τεχνικές σε ανθρώπους. Στο Η.Ε.Γ, απεικονίζεται η δραστηριότητα του εγκεφάλου, η οποία εκτός από διάφορους βιολογικούς παράγοντες, επηρεάζεται από την κατάσταση συνειδητότητας του ατόμου. Το φυσιολογικό ανθρώπινο Η.Ε.Γ. υποδιαιρείται σε συγκεκριμένες κατηγορίες κυμάτων: δέλτα (0.5 – 4 Hz), θήτα (4 – 8 Hz), άλφα (8 – 12 Hz) και βήτα (+12 Hz). Κάθε κατηγορία έχει συσχετισθεί με συγκεκριμένες καταστάσεις συμπεριφοράς και αντίληψης. Για παράδειγμα, τα κύματα θ, έχουν συσχετισθεί με δημιουργικότητα, εσωτερική εστίαση, θεραπεία και βαθιά χαλάρωση.
ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ – ΤΜΡ
Ο αισθητήρας θερμοκρασίας του μηχανήματος βιοανάδρασης NEXUS 10 μετρά τη θερμοκρασία του δέρματος. Η συγκεκριμένη μέτρηση γίνεται με την τοποθέτηση ενός αισθητήρα στο δάχτυλο του ατόμου. Με αυτό τον τρόπο το άτομο εκπαιδεύεται ώστε να μάθει να ελέγχει τη θερμοκρασία του. Ο αισθητήρας αυτός χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του συνδρόμου Raynaud, για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, για τη ρύθμιση του καρδιαγγειακού συστήματος κ.α.
Αφήστε μια απάντηση