Δυσκοιλιότητα και Άγχος: Αίτια και Αντιμετώπιση
Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού παγκοσμίως, με το μεγαλύτερο ποσοστό να ανήκει στις γυναίκες. Πως όμως σχετίζεται η δυσκοιλιότητα με το άγχος και ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισής της;
Η δυσκοιλιότητα απασχολούσε τους ανθρώπους από την αρχαιότητα, καθώς υπάρχουν αναφορές του Ιπποκράτη σχετικά με την αντιμετώπισή της. Πού οφείλεται όμως η εμφάνισή της;
Που οφείλεται η δυσκοιλιότητα;
Οι διατροφικές συνήθειες φαίνεται να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας. Οι συχνές μεταβολές στις διατροφικές συνήθειες και η κακή ή ανεπαρκής –φτωχή σε φυτικές ίνες και νερό- διατροφή έχουν ως επακόλουθο την εμφάνιση προβλημάτων στη διαδικασία της πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών αλλά και του νερού από το παχύ έντερο, με συνέπεια την εμφάνιση δυσκοιλιότητας.
Η κατάχρηση φαρμάκων ή/και καθαρτικών οδηγεί με τη σειρά της στην εμφάνιση της πάθησης, ενώ κάποιες άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως ο Λύκος, η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ,το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.α, εμποδίζουν την ομαλή διαδικασία της αφόδευσης.
Εκλυτικός ωστόσο παράγοντας στην εμφάνιση αλλά και συντήρηση της δυσκοιλιότητας φαίνεται να είναι το άγχος, καθώς η συγκεκριμένη πάθηση αποτελεί χαρακτηριστικό ψυχοσωματικό σύμπτωμα.
Οι αρκετά πιεστικοί ρυθμοί της καθημερινότητας σε συνδυασμό με σκέψεις και πεποιθήσεις που προκαλούν άγχος, φόβο και θλίψη στα άτομα μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη δυσκολία κένωσης. Το έντερο, αποτελεί το όργανο που επεξεργάζεται τις τροφές και «φιλτράρει» τις χρήσιμες και μη ουσίες, ώστε να αποβάλλει τις τελευταίες.
Η διαδικασία αυτή ωστόσο έχει και μια ψυχολογική υπόσταση, όπου μιλάμε για καταστάσεις τις οποίες το άτομο δεν μπορεί να αφομοιώσει και άρα δυσκολεύεται να τις αποβάλλει. Έτσι, ο μηχανισμός του άγχους , το οποίο υπερισχύει, λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που σταματά την ομαλή λειτουργία του εντέρου, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, με σκοπό την αντιμετώπιση ενός επικείμενου «φανταστικού» κινδύνου, όπως μια κατάσταση από την οποία αισθάνεται πως δεν μπορεί να ξεφύγει.
Πως αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα;
Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας έγκειται σε αρκετούς παράγοντες, όπως στη διαμόρφωση μιας σωστής και πλήρους διατροφής, πλούσιας σε φυτικές ίνες και υγρά και στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού.
Το περπάτημα και η ήπια άσκηση επίσης βοηθούν στην ομαλότερη λειτουργία του εντέρου, ενώ καθοριστικός παράγοντας αντιμετώπισης αποτελεί η μείωση του άγχους.
Οι ψυχολόγοι Αθήνα και οι Ψυχολόγοι Θεσσαλονίκη μπορούν να σας προσφέρουν ιδιαιτέρως αποτελεσματική βοήθεια, καθώς με τη βοήθεια της Βιοανάδρασης και Νευροανάδρασης σε συνδυασμό με τη γνωστική ψυχοθεραπεία, η διαχείριση των υψηλών επιπέδων άγχους, με στόχο τη χαλάρωση νου και σώματος, από τα ίδια τα άτομα, γίνεται κάτι εφικτό.
Μέσω της Βιοανάδρασης, τα άτομα εκπαιδεύονται ώστε να ελέγχουν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες, τον καρδιαγγειακό τους παλμό, την αναπνοή τους αλλά και τα επίπεδα διέγερσης τους.
Η Νευροανάδραση συντονίζει την εγκεφαλική λειτουργία, με σκοπό την ομαλή επαναφορά του ατόμου στις φυσιολογικές και λειτουργικές εγκεφαλικές συχνότητες.
Ψυχολόγος- Κατερίνα Παπαστεργιάδου
Αφήστε μια απάντηση