Διπολική Διαταραχή
Η διπολική διαταραχή ανήκει σε μία ομάδα συναισθηματικών διαταραχών που χαρακτηρίζονται από καταθλιπτικά επεισόδια, στα οποία περιλαμβάνονται καταθλιπτική διάθεση, ανηδονία, μειωμένη λειτουργικότητα και από μανιακά ή υπομανιακά επεισόδια. Η διαταραχή αυτή φέρει τους εξής τύπους: Διπολική Διαταραχή τύπου Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, Κυκλοθυμία και Διπολική Διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς.
Στη φάση της κατάθλιψης ο ασθενής με διπολική διαταραχή ενδέχεται να μοιάζει με κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη και αυτό γιατί παρουσιάζουν τα ίδια προβλήματα στην διαχείριση της ενέργειάς τους, του ύπνου και της διάθεσης.
Κύριο χαρακτηριστικό της διπολικής διαταραχής είναι οι εναλλαγές στις συναισθηματικές φάσεις μεταξύ μανίας και κατάθλιψης. Στην περίπτωση της μανίας παρατηρείται συνήθως έξαρση, υπερκινητικότητα και συναισθηματική διέγερση, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο ασθενής χάνει εντελώς την αίσθηση της πραγματικότητας.
Ωστόσο υπάρχει και η κατάσταση της υπομανίας, η οποία είναι επίσης σύμπτωμα διπολικής διαταραχής και παρατηρείται όταν ένα άτομο βρίσκεται σε υπερδιέγερση έχοντας όμως πλήρη διαύγεια της πραγματικότητας. Μάλιστα η συγκεκριμένη κατάσταση ενδέχεται να είναι αρκετά ευχάριστη καθώς κατά τη διάρκειά της ο ασθενής διαθέτει ιδιαίτερη δημιουργικότητα και έχει αρκετή ενέργεια.
Τα κύρια συμπτώματα της Διπολικής Διαταραχής είναι τα ακόλουθα:
- Ευερεθιστότητα: Κάποιοι άνθρωποι που εμφανίζουν ευερεθιστότητα, παρουσιάζουν μανία και κατάθλιψη την ίδια στιγμή. Κατά τη διάρκειά της είναι ιδιαίτερα οξύθυμοι και ευερέθιστοι.
- Αδυναμία ολοκλήρωσης εργασιών: Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να αξιοποιήσουν με ιδιαίτερα παραγωγικό τρόπο την ενέργεια τους όταν βρίσκονται σε φάση υπομανίας ενώ αντίθετα άλλες φορές μπορεί να αδυνατούν να ολοκληρώσουν μία εργασία και να μεταπηδούν από τη μία στην άλλη, θέτοντας μη ρεαλιστικούς στόχους. Ενδέχεται να κάνουν εκατομμύρια πράγματα την ίδια περίοδο αλλά να μην τελειώνουν κανένα από αυτά.
- Ακατάπαυστη ομιλία: Η αποκαλούμενη «πιεσμένη ομιλία» είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις διπολικής διαταραχής. Στην περίπτωση αυτή, ο ασθενής μιλά ακατάπαυστα και αδυνατεί να κάνει διάλογο ενώ αν προσπαθήσει κάποιος να τον σταματήσει, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσει να μιλάει χωρίς να δίνει σημασία. Ένα άλλο δείγμα αυτής της περίπτωσης είναι ο ασθενής να μεταπηδά από θέμα σε θέμα χωρίς νόημα.
- Ασταθής συμπεριφορά: Όταν οι ασθενείς με διπολική διαταραχή βρίσκονται σε κατάσταση μανίας, έχουν αυξημένη αυτοεκτίμηση, αισθάνονται ανίκητοι χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες. Μάλιστα δύο από τους πιο κοινούς τύπους συμπεριφοράς, που μπορεί να προκύψουν από αυτό, είναι τα ξαφνικά ξεσπάσματα και η ασυνήθιστη σεξουαλική συμπεριφορά.
- Διαταραχές ύπνου: Όταν οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στη φάση της κατάθλιψης, μπορεί να κοιμούνται πολλές ώρες χωρίς να νιώθουν ξεκούραση και ανανέωση. Απεναντίας στην κατάσταση της μανίας να μην κοιμούνται καθόλου και να μην νιώθουν καμία κούραση.
- Κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών: Ασθενείς με διπολική διαταραχή συνήθως πίνουν όταν βρίσκονται σε φάση μανίας προκειμένου να ηρεμήσουν ενώ όταν βρίσκονται σε κατάθλιψη χρησιμοποιούν το αλκοόλ για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους.
- Συρροή ιδεών: η ασταμάτητη συρροή ιδεών, η οποία συμβαίνει σε κατάσταση μανίας. Με άλλα λόγια ο ασθενής αισθάνεται ότι το μυαλό του τρέχει και δεν μπορεί να το ελέγξει ή να μετριάσει τις σκέψεις και τις ιδέες του.
Αφήστε μια απάντηση