Απολογισμός της χρονιάς και αυτοπεποίθηση
Μπορεί ο χρόνος να είναι ένα απλό εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να αποκτήσουμε αίσθηση μιας έννοιας χωρίς πραγματική αρχή και τέλος, αλλά τείνει να έχει μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους. Όταν φτάνουμε στις 365 μέρες, έχουμε την συνήθεια να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό για την χρονιά που πέρασε, για το αν καταφέραμε τελικά να πετύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει ή όχι.
Κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο από τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς και τον ορισμό στόχων για την επόμενη, όμως, είναι τα κριτήριά μας. Αν νιώθετε απογοητευμένοι από το 2017, καλό είναι να αναλογιστείτε ποιο είναι για εσάς το μέτρο σύγκρισης. Το να θέτουμε μη ρεαλιστικούς στόχους για το 2018 και να έχουμε υπερβολικές προσδοκίες είναι ένας σίγουρος δρόμος προς την απογοήτευση. Δημιουργεί μια μόνιμη αίσθηση ανικανοποίητου και αν δεν εκλογικεύσετε τον τρόπο σκέψης σας, το ίδιο απογοητευμένοι θα νιώθετε και το 2018.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τον απολογισμό στο τέλος του χρόνου είναι η αναβλητικότητα. Όταν φυγοπονούμε, έχουμε την τάση να θέτουμε ένα νέο χρονικό όριο ως αναβολή. Η δίαιτα ξεκινάει πάντα από Δευτέρα, το κάπνισμα κόβεται πάντα από αύριο και ούτω καθεξής. Έτσι, όλα όσα δυσκολευόμαστε να ξεκινήσουμε κατά την διάρκεια μιας χρονιάς, καλύπτονται από την δικαιολογία ότι βρισκόμαστε στα μέσα της και αφού έφτασε ήδη ο Απρίλιος, ας περιμένουμε τον Ιανουάριο για να ξεκινήσουμε να επισκευάζουμε το σπίτι μας για παράδειγμα.
Σε αυτή την περίπτωση, η αλλαγή του χρόνου μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να κάνουμε επιτέλους αυτή την δέσμευση, ή για να δηλώσουμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας κάτι το οποίο στην πραγματικότητα ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να αναλάβουμε άμεσα και να το παρατήσουμε στα μέσα της χρονιάς, με την δικαιολογία ότι την χάσαμε.
Στεφανία Καρκαμάνη