Η εργασία είναι δικαίωμα για κάθε άνθρωπο. Καταλαμβάνει το 1/3 του χρόνου μας και μέσω αυτής κοινωνικοποιούμαστε, αναπτύσσουμε σχέσεις, πραγματοποιούμε τους στόχους και αντλούμε ικανοποίηση. Η έλλειψη εργασίας εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, δημιουργεί επίσης εντάσεις, αμφιβολίες και ψυχολογικές συγκρούσεις.
Η Ελλάδα ανήκει, δυστυχώς, στις χώρες με την υψηλότερη ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το να μείνει κανείς άνεργος επηρεάζει τόσο τον ίδιο, όσο και το περιβάλλον του. Η καθημερινότητα του ατόμου αλλάζει ραγδαία και η αίσθηση ανασφάλειας και φόβου μεγαλώνει διαρκώς.
Ο άνεργος λόγω των συνθηκών αναγκάζεται να μειώσει την κοινωνικότητα, να νιώθει ανήμπορος, ανεπαρκής και αβοήθητος.
Η δυσκολία στην εύρεση εργασίας βαρύνει ψυχικά τον άνεργο με έντονο άγχος, απώλεια της αυτοεκτίμησης, ενοχή και ευερεθιστότητα.
Ένας άνθρωπος λοιπόν που βρίσκεται σε αυτή την «παροδική» κατάσταση βιώνει έντονο άγχος διότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες και έχει έντονη αγωνία για το αύριο, νιώθει έντονα αισθήματα αναξιότητας και ανεπάρκειας, βιώνει εντάσεις στις σχέσεις του και νιώθει να βάλλεται από παντού.
Η ρεαλιστική αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής ίσως αποτελεί και την λύση της. Εκατοντάδες συνάνθρωποί αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και ψάχνουν για κάποια εργασία. Ακολουθούν μερικά βήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά την ανεργία:
- Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, δεν το υποβιβάζουμε και ταυτόχρονα οπλιζόμαστε με δύναμη και κουράγιο για να το αντιμετωπίσουμε.
- Οριοθετούμε τον χρόνο που θα αφιερώνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας για αυτό το σκοπό.
- Αφιερώνουμε ουσιαστικό χρόνο στον εαυτό μας κάνοντας δραστηριότητες που μας ευχαριστούν και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για εύρεση εργασίας.
- Δεν επαναπαυόμαστε, πάντα υπάρχει κάτι που δεν έχουμε σκεφτεί, γι’αυτό επιδιώκουμε να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους του περιβάλλοντος μας αντί να τους απομακρύνουμε.
- Εάν πραγματικά θέλουμε να βρούμε δουλειά για οικονομικούς κυρίως λόγους, καλό θα είναι να μην περιοριζόμαστε μόνο σε εργασίες που ανταποκρίνονται στα προσόντα μας, πρέπει να διευρύνουμε τα όρια μας.
- Η ψυχολογική υποστήριξη ίσως είναι σημαντική για έναν άνθρωπο που βιώνει οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα λόγω της ανεργίας.
Χρειαζόμαστε συμμάχους όπως η κινητοποίηση, η υπομονή και η αισιοδοξία σε αυτό το ταξίδι και μην ξεχνάτε πως τελικά κάθε προσπάθεια αμoίβεται.
Αφήστε μια απάντηση