Πρόκειται για μια πάθηση που απασχολεί μια εξαιρετικά μεγάλη μερίδα πληθυσμού (περίπου 250 με 300 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως από το 2011). Ο λόγος για το άσθμα, την πάθηση αυτή που προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή, βήχα, δύσπνοια. Τα συμπτώματα του άσθματος μπορούν να επιδεινωθούν είτε σταδιακά είτε αιφνίδια, μπορεί δηλαδή να προκληθεί μια «κρίση άσθματος», η οποία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την ίδια τη ζωή του ατόμου.
Οι παράγοντες οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την εμφάνιση της πάθησης αυτής, έχουν γενετικές αλλά και περιβαλλοντικές ρίζες. Η ατμοσφαιρική επιβάρυνση τα τελευταία χρόνια, η μειωμένη έκθεση σε ιούς και βακτήρια στις σύγχρονες κοινωνίες, οι γεννήσεις μέσω καισαρικής και η αύξηση της χρήσης των αντιβιοτικών φαίνεται να έχουν στενή σύνδεση με την εμφάνιση άσθματος.
Πώς όμως το άσθμα σχετίζεται με το άγχος και επιβαρύνεται από αυτό;
Πέραν των εξωγενών παραγόντων που προκαλούν άσθμα, πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη πάθηση χωρίς να ανευρίσκεται συγκεκριμένος εκλυτικός εξωγενής παράγοντας. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται λόγος για «ενδογενές» άσθμα, το οποίο θεωρείται ψυχοσωματική διαταραχή. Οι έντονες συναισθηματικές καταστάσεις και τα υψηλά επίπεδα διέγερσης/άγχους στη ζωή του ασθενούς μπορεί να απορρυθμίσουν τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος και να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στην αναπνευστική λειτουργία (σύσπαση βρόγχων).
Επομένως, η λύση μπορεί να δοθεί μέσω της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Σκοπός αποτελεί η εύρεση της αιτίας, της «φανταστικής απειλής» δηλαδή που καθιστά τον οργανισμό του ασθενούς σε κατάσταση άμυνας και αναστέλλει όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του αυτόνομου αλλά και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η φαρμακευτική αγωγή καταστέλλει τα συμπτώματα και είναι πολύτιμη σε περιόδους έξαρσης της νόσου, ωστόσο δεν αποτελεί λύση του προβλήματος. Στον αντίποδα, η μείωση των επιπέδων άγχους του ατόμου μπορεί να αλλάξει ριζικά την αντίδραση του ίδιου του σώματος στις καταστάσεις που βιώνει.
Στο κέντρο Αυτοίαση, μέσω της μεθόδου της Βιοανάδρασης, τα άτομα μπορούν να εκπαιδευτούν στο να ελέγχουν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες και έτσι να μειώσουν οι ίδιοι τα επίπεδα άγχους τους.
Μέσω της Νευροανάδρασης, τα άτομα «γυμνάζουν» τον εγκέφαλο τους και τον εκπαιδεύουν έτσι ώστε να λειτουργεί στις φυσιολογικές συχνότητές του, οι οποίες πολλές φορές παρουσιάζονται «απορρυθμισμένες», λόγω της υψηλής διέγερσης/άγχους που βιώνει το άτομο στην καθημερινότητά του.
Ψυχολόγος Κατερίνα Παπαστεργιάδου