Οι μέρες της έμμηνου ρύσης αποτελούν μια δύσκολη περίοδο του μήνα για ένα μεγάλο αριθμό γυναικών. Ο μέσος φυσιολογικός κύκλος περιόδου είναι αυτός των 28 ημερών, με μια μικρή απόκλιση δύο με τρείς μέρες, ανάλογα τον οργανισμό κάθε γυναίκας. Ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών, βιώνουν αυτές τις ημέρες με δυσάρεστα συμπτώματα, όπως συσπάσεις της μήτρας (κράμπες), ζαλάδες, απότομες συναισθηματικές εναλλαγές κ.α. Το σύνολο αυτών των συμπτωμάτων λογίζεται στα πλαίσια του φυσιολογικού. Τι συμβαίνει όμως όταν τα επίπεδα άγχους που βιώνει μια γυναίκα βρίσκονται να είναι αρκετά υψηλότερα από το κανονικό και πως αυτό επηρεάζει τον έμμηνο κύκλο;
Το καθημερινό στρες που συσσωρεύεται στον οργανισμό μας μπορεί να αποτελέσει παράγοντα καθυστέρησης της περιόδου. Επομένως, όταν δεν ανιχνεύονται άλλοι οργανικοί παράγοντες για την καθυστέρηση της περιόδου, το άγχος είναι αυτό που προκαλεί μεταβολές στις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού με αποτέλεσμα να προκαλείται καθυστέρηση, κάτι που προσδίδει παραπάνω άγχος στις γυναίκες και δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο.
Το άγχος αποτελεί τη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε κάτι που ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται ως απειλή. Αυτή η απειλή μπορεί να είναι είτε πραγματική είτε φανταστική. Στη δεύτερη εκδοχή καθίσταται και δυσκολότερος ο εντοπισμός του ερεθίσματος, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να παρατείνονται.
Οι φαρμακευτικές μέθοδοι αντιμετώπισης του άγχους με διάφορα αγχολυτικά σκευάσματα κ.α. δίνουν μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα, καθώς στοχεύουν στην καταστολή του συμπτώματος και όχι στην εύρεση και εξάλειψη της αιτίας που το προκαλεί.
Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης του άγχους που πηγάζει από τη συσσώρευση ερεθισμάτων που λανθασμένα έχουν καταχωρηθεί στον εγκέφαλο ως απειλητικά.
Οι ψυχολόγοι στο κέντρο Αυτοϊαση, μπορούν να προσφέρουν ιδιαιτέρως αποτελεσματική βοήθεια, καθοδηγώντας σας στις αποτελεσματικές μεθόδους διαχείρισης του άγχους, με τη μέθοδο της Βιοανάδρασης και της Νευροανάδρασης, σε συνδυασμό με τη γνωστική ψυχοθεραπεία.
Με τη βοήθεια της Βιοανάδρασης, τα άτομα μπορούν να εκπαιδευτούν στο να ελέγχουν τις φυσιολογικές τους λειτουργίες, τον καρδιαγγειακό τους παλμό, την αναπνοή τους αλλά και τα επίπεδα διέγερσης τους. Έτσι, μειώνουν τα επίπεδα άγχους τους ενώ μαθαίνουν να το διαχειρίζονται πλήρως οι ίδιοι.
Η Νευροανάδραση, εκπαιδεύει τον εγκέφαλο να λειτουργεί στις φυσιολογικές συχνότητές του, καθώς αυτές απορρυθμίζονται με την παρουσία χρόνιου άγχους με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν την καθημερινότητα των ατόμων.
Οι ασκήσεις και τεχνικές χαλάρωσης, η συνειδητοποίηση και διάκριση της πραγματικότητας από τη φαντασία στο «αρχείο απειλών» που διαθέτουμε και ο «επαναπρογραμματισμός» του εγκεφάλου στο να εστιάζει στα θετικά ερεθίσματα και στις θετικές σκέψεις, αποτελούν βασικούς άξονες στο να δοθεί μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα.
Ψυχολόγος Κατερίνα Παπαστεργιάδου